Продажбите на водка са се увеличили с 5 процента тази година в сравнение с 2008 година, показва проучване на одиторската компания Нилсен (Nielsen). Продажбите на водка, произвеждана незаконно от населението, също са нараснали, като от 700 милиона литра през 2008 година са достигнали 750 милиона тази година, посочва директорът на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари за алкохол Вадим Дробиз, предаде БТА.
Едновременно с това продажбите на алкохол намаляват в ресторантьорския сектор, тъй като руснаците все по-често предпочитат да си купуват алкохол от магазина и да пият у дома, посочва той.
Икономическата криза води до увеличаване на потреблението на алкохол, не само в Русия, но и в цял свят, изтъква руският експерт. Според него това се дължи на необходимостта от психологическо отпускане. Освен водка, руснаците произвеждат сами други алхолни напитки по метода "самогон" (съкращение на думите "сам" и "дистилация"). Дробиз подчертава активното развитие на сектора в последно време. Продажбата на контрабанден алкохол има отражение и върху общественото здраве.
По официални данни десетки хиляди руснаци умират всяка година от отравяне с фалшив алкохол.
Преди месец руският президент Дмитрий Медведев възложи на правителството до 1 декември да наложи ограничения върху обема на опаковките на слабоалкохолни напитки като бира, вино и коктейли.