Снощи Виктория Скрипал, каза в ефира на руската телевизия, че е кандидатствала за британска виза, но добави, че не е сигурна дали властите в Обединеното кралство ще й позволят да види братовчедката си Юлия или чичо си Сергей, които на 4 март бяха отровени при нападение с нервнопаралитично вещество.

В резултат на атаката двамата изпаднаха в критично състояние, но на 29 март болницата, в която бяха настанени за лечение, заяви, че Юлия се подобрява, докато Би Би Си съобщи, позовавайки се на свои източници, че тя е "в съзнание и говори".

"В момента имам само една цел: да замина за там и да отведа Юлия, поне Юлия", каза Виктория Скрипал. Тя допълни, че Юлия Скрипал винаги е била много далеч от политиката. "Доста по-сложно е със Сергей", каза племенницата. Тя заяви, че поддържа редовен контакт с руския посланик в Лондон Александър Яковенко, както и че той й е помогнал да получи руски задграничен паспорт.

Виктория Скрипал допълва, че британските власти не са й дали никакви гаранции, че ако отиде в болницата, ще може да види Юлия, както и че ще зависи от Юлия дали двете ще се срещнат. Племенницата каза това в предаването на телевизионния канал "Росия-1" "60 минути", в което експерти и депутати окачествиха атаката с нервнопаралитичното вещество като част от сложен британски заговор за очерняне на Русия, отбелязва Ройтерс.

Великобритания обвини Москва за нападението, нещо което Русия отрича. Случаят вкара отношенията между Изтока и Запада в най-тежката им криза след Студената война. Великобритания и съюзниците й изгониха около 130 дипломати, а Москва отговори реципрочно. В предаването по руската телевизия Виктория Скрипал заяви, че е разговаряла с Юлия Скрипал по телефона, предаде ТАСС. В ефира на "60 минути" прозвуча запис от разговора, предаден на редакцията от Виктория Скрипал. По думите на водещите на предаването автентичността на записа засега не е потвърдена.

На записа Виктория Скрипал разговаря с жена, която се представя за Юлия Скрипал. Събеседничката говори, че "всичко с нея е наред". Виктория й съобщава, че ако получи виза, ще замине за Лондон в понеделник. На това събеседничката отговаря, че "виза никой няма да даде".

Жената, представяща се за Юлия Скрипал, заявява, че състоянието на Сергей Скрипал е "нормално". "Всеки се подобрява, всички сме живи. По никой няма нищо непоправимо. Скоро ме изписват", казала тя.