Деветдесет и четири на сто от запитаните "не се съмняват в наличието на олигарси в страната", се казва в материали от допитването, публикувани днес и цитирани от ТАСС и БТА.

Три процента от анкетираните заявяват, че в Русия няма олигарси; още толкова не дават отговор.

В "народната класация" на най-известните олигарси в Русия начело е бизнесменът Роман Абрамович, посочен от 15 на сто участници в проучването. В челната тройка влизат още Олег Дерипаска, един от собствениците на алуминиевата компания "Русал", с 8 на сто и предприемачът Михаил Прохоров, станал известен като банкер и деец от добивната промишленост, после и политик, със 7 процента. Следват имената на Владимир Потанин, президент на компанията "Норникел", Анатолий Чубайс - шеф на "Роснано", Алексей Милер - главата на "Газпром", Алишер Усманов - предприемач, спортен деец и меценат, с по 4 процента.

Най-често анкетираните определят олигарсите като хора с голямо богатство (52 на сто от призналите наличието на олигарси в Русия).

Според 44 на сто олигарсите носят повече вреди, отколкото ползи на страната, 9 процента смятат, че ползите са повече, а 36 на сто - че "ползите и вредите от тях са горе-долу по равно".

Основните критики към олигарсите са заради предполагаемо използваните от тях "полукриминални" средства за обогатяване и "прекомерното им политическо влияние", посочва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Допитването е осъществено на 7 и 8 април по телефона сред 2000 пълнолетни жители на Русия при максимална грешка до 2,2 на сто с вероятност 95 процента.