Джереми Корбин беше питан няколко пъти в лидерски дебати вчера в Бирмингам дали ще застане зад принципа на алианса, според който всяка атака срещу страна членка се разглежда като атака срещу всички останали.

Корбин отказа да даде гаранции, че ще се придържа към този принцип за колективна отбрана, ако спечели властта. Вместо това той подчерта нуждата от дипломатическо решаване на кризите и заяви, че се стреми към свят, където да няма необходимост от война.

"По принцип не трябва да допускаме да се стига дотам. Ще установим добър диалог с Русия, за да я насърчим да зачита границите", каза той.

"Ще пристъпим към демилитаризация на границата на Русия с Украйна и с другите страни от Източна Европа", добави Корбин. По-рано той подкрепяше идеята за излизане на Обединеното кралство от НАТО, но напоследък заговори само за по-ограничена роля на пакта.

Лейбъристката партия преживява вътрешна криза, откакто Великобритания реши на 23 юни да напусне ЕС. Лидерството на Джереми Корбин, дългогодишен представител на британската левица, беше оспорено от неговия съпартиец Оуен Смит.

Този съперник на лидера заяви, че би се притекъл на помощ на друга членка на НАТО.

Въпреки че Смит има подкрепата на повечето от депутатите на Лейбъристката партия, Корбин е големият фаворит за лидерския пост благодарение на широката подкрепа, с която разполага сред електората, отбелязва Ройтерс.

Очаква се развръзката на изборите за лидерското място в политическата формация да стане ясна на 24 септември.

Взаимните гаранции за отбрана в рамките на НАТО са залегнали в член 5 на Вашингтонския договор от 1949 г. и се смятат за правило в атлантическите среди. Неотдавна под въпрос ги постави републиканският кандидат-президент на САЩ Доналд Тръмп. Последва гръмък скандал, който го подтикна да коригира позицията си.