Според социалната мрежа изтритите акаунти са били свързани с така наречената "фабрика за тролове", обвинена от американски прокурори в разпространяване на фалшиви новини и дезинформация в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Социалната мрежа уточни, че много от изтритите акаунти и страници, както и постове и статии са били свързани с базираната в Русия Федерална новинарска агенция (ФНА). Екипът по сигурността на Фейсбук заключил, че ФНА е "технологично и структурно свързана" с базираната в Санкт Петербург Агенция за изследване на интернет.

Пред Ройтерс изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг каза, че Агенцията за изследване на интернет "няколко пъти е действала така, че да измами и манипулира хората по света и ние не ги искаме повече във Facebook".

Изтритите акаунти и страници във Facebook са основно на руски език. Преди това Facebook само закриваше фалшиви акаунти или акаунти, в които се разпространяват фалшиви новини.

През февруари Агенцията за изследване на интернет заедно с две други фирми и 13 руснаци бяха обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в президентските избори в САЩ. Според обвиненията Агенцията за изследване на интернет, наричана "фабрика за тролове", е ръководела "престъпен и шпионски заговор" за намеса в предизборната кампания в подкрепа на републиканския кандидат Доналд Тръмп и за очерняне на кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Фейсбук, най-голямата социална мрежа в света, е под натиск да подобри начина, по който използва личните данни на потребители, след като стана ясно, че данните на 50 милиона потребители са се озовали в ръцете на британската консултанска фирма "Кембридж Аналитика". По случая се прави проверка и в САЩ, и във Великобритания.