Така реагира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА. Песков предупреди, че "подобни мними разследвания... може да отровят допълнително атмосферата на нашите двустранни връзки".

Вчера бяха публикувани изводите от британското обществено разследване на случая, според което Литвиненко е бил отровен с радиоактивно вещество от руската Федерална служба за сигурност, вероятно с одобрението на президента Владимир Путин. 

Какво се твърди в разследването >>

Изводите от разследването не се основават на "конкретни доказателства", подчерта прессекретарят на руския президент, цитиран от Франс прес. Той отбеляза, че докладът изобилства от формулировки "възможно" и "вероятно".

"Това прилича... може би на шега. Видимо, то може да бъде обяснено с елегантния британски хумор", каза Песков.

Убийството във Великобритания на Александър Литвиненко е било "поръчано от една държава", заяви късно снощи британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес. Камерън направи този коментар, явно визиращ Русия, в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, след като излязоха резултатите от разследването.

"Този доклад потвърждава това, което винаги сме вярвали, и което смяташе по онова време за това ужасяващо убийство последното лейбъристко правителство, а именно, че то е било поръчано от една държава", каза Камерън в швейцарския курорт пред британски телевизии.

Какво каза Камерън за членството в ЕС
>>

Той отбеляза, че Великобритания е предприела допълнителни мерки срещу двамата предполагаеми извършители на това престъпление, като е замразила техните авоари под своя юрисдикция.

Британската полиция междувременно поиска Русия да екстрадира Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Срещу двамата има действащи заповеди за задържане заради убийството на Литвиненко.

"Сигурен съм, че Луговой и Ковтун са сложили Полоний-210 в чая на 1 ноември 2006 г. Сигурен съм, че са го направили с намерение за отровят Литвиненко", посочи като резултат от разследването съдия Робърт Оуен.

Британският премиер също така не изключи възможността страната му да наложи нови санкции на Русия, предаде ТАСС.

Камерън освен това разкритикува остро руската военна операция в Сирия. Истинската цел на руските бомбардировки са активистите на "умерената опозиция", а не джихадистите от групировката "Ислямска държава", посочи той.

Администрацията на САЩ не изключва в бъдеще да предприеме определени стъпки във връзка с изводите на властите във Великобритания по делото за смъртта на Александър Литвиненко, съобщи говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

Аз не бих изключил някакви бъдещи уместни стъпки“, каза официалният представител на американския президент в отговор на въпрос, не възнамерява ли Вашингтон да предприеме мерки в светлината на заключенията на Лондон по делото за смъртта на Литвиненко.

43-годишният Литвиненко почина от отравяне с радиоактивен полоний в края на ноември 2006 г., три седмици след среща на чай в лондонския хотел "Милениум" с двама бивши руски агенти - Андрей Луговой, който днес е депутат от националистическа партия, и бизнесмена Дмитрий Ковтун.

Покушението срещу бившия агент на КГБ Александър Литвиненко е сравнимо с извършеното през 1978 г. убийство на българският дисидент Георги Марков, който бе отровен на моста "Ватерло" със сачма с рицин, изстреляна от чадър, пише в. "Гардиън".