По-рано днес БНР и ИТАР-ТАСС съобщиха, че дванадесет ученици от Владимирска област в Русия са били заразени с вируса A/H1N1 докато са били на почивка в международния детския лагер "Астра" край Бургас миналия месец.
Д-р Светла Станчева заяви, че преди повече от месец инспекцията се е самосезирала заради съобщение в пресата за разболели се в Бургаско деца от Русия. При направена проверка тогава е установено, че те са летували в хотел край Приморско. Децата са били придружавани от руски лекар и докато са били на почивка у нас не са търсили съдействие от здравните органи за съмнения за заболели от свински грип деца.
Сега отново се повява информация в руските медии, че деца, летували в Бургаско, са заразени с грип A/H1N1. Няма как децата да бъдат заразени с вируса грип при условие, че при нас няма регистрирани такива случаи. За да се разболеят децата е трябвало да бъдат в контакт с болен човек. Инкубационният период на болестта е седем дни, уточни д-р Станчева.
В Бургаска област е регистриран само енин случай на заразен с вируса – летовничка от Германия, която преди това е била в контакт с баща си, който е бил носител на вируса.
„За много случаи имахме съмнения. Правени са изследвания. При всички пробите са отрицателни. Няма как децата да се разболеят тук, при условие, че нямаме болни”, категорична бе д-р Светла Станчева. В РИОКОЗ-Бургас официално запитване за определен случай на заболели няма.
В края на юли главният държавен санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко забрани организираните ученически пътувания в чужбина заради опасността от разпространението на свинския грип. Вероятно забраната е премахната по-къно.
По-късно пък ИТАР-ТАСС съобщи, като се позова на здравните власти в Нижни Новгород, че официално са потвърдени 25 случая на заболели от новия високопатогенен грип H1N1 в града. В инфекциозна болница са
настанени 17 деца и двама възрастни (общо 19 - бел.ред), които са се заразили след почивка в летен детски лагер в България.
До момента в българското Министерство на здравеопазването не е постъпвала официална информация от руските санитарни власти (Роспотребнадзор) - директно или чрез специализирани международни организации, касаещи посочените случаи, съобщиха от ведомството.