Това е третият случай на свински грип при деца, които са прекарали лятната си ваканция у нас.Заразените със свински грип ученици са били на почивка в международния детския лагер "Астра" край Бургас между 13 и 27 август.
На 28 август след завръщането им от България, 23 деца и един възрастен са били настанени в инфекциозната болница във Владимир със симптоми на опасното заболяване.
Лабораторните изследвания потвърждават наличието на вируса A/H1N1 в кръвта на 12 ученици. При десет от децата заболяването протича в лека форма, а при две - в средна, съобщи представител на санитарните власти.
Руските власти потвърдиха днес, че 12 деца, които са били на почивка в България, са се заразили със свински грип, предаде междувременно ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. След като се прибирали у дома, децата и техните придружители били настанени в болница за медицински прегледи, съобщи прессекретарят на Роспотребнадзор за Владимирска област Олга Успенска. Изследванията показали, че 12 деца са се заразили с новия грипен вирус. Към момента в Русия са регистрирани над 200 заразени с опасния вирус, като няма нито един смъртен случай на територията на страната. Русия възнамерява да произведе 40 милиона ваксини срещу свинския грип. Препаратът вече се изпробва в клинични условия с помощта на доброволци. Предвижда се кампанията за ваксиниране на рисковите групи да започне до началото на октомври, а масовото производство на ваксината - през ноември.