Румънското министерство на отбраната съобщи, че тази сутрин е бил открит кратер от дрон "с възможна експлозия при сблъсъка" в зона с растителност в югоизточния окръг Тулча, предаде Аджерпрес.

Кратерът е открит в близост до десния бряг на ръкава Килия на река Дунав на около 3 километра западно от село Плауру, в близост до което и по-рано бяха открити останки от дрон.

Министерството уточни, че са взети мерки за осигуряване на безопасността в зоната и са уведомени компетентните структури за вземане на проби и извършване на разследване съгласно процедурите. Ведомството добави, че продължава мисиите по наблюдение на въздушното пространство и проучване в зоните, в които може да съществуват рискове при подобни ситуации.

Министерството на отбраната заяви, че осъжда категорично атаките, извършвани от Руската федерация срещу обекти и елементи на гражданската инфраструктура на украинските пристанища на река Дунав. "Тези атаки са неоправдани и в тежко противоречие с правилата на международното хуманитарно право", подчертава институцията, цитирана от БТА.

В сряда, 11 октомври, руските сили продължиха атаките срещу украинска пристанищна инфраструктура в близост до границата между Украйна и Румъния, отбелязва агенцията.

Министерството отбеляза, че в контекста на снощните атаки е наблюдавало в реално време въздушната ситуация в зоната си на отговорност и при засичането на групите дронове, които се насочвали към украинските пристанища, са активирани процедурите за въздушна полиция. Същевременно Главният инспекторат за извънредни ситуации е бил уведомен от 23.20 часа снощи за рискове да бъдат засегнати намиращите се в близост до границата зони на окръзите Тулча и Галац.

След получени от Граничната полиция съобщения за възможен сблъсък на територията на Румъния в близост до село Плауру, окръг Тулча, екипи на министерството на отбраната в сътрудничество с други институции са пристигнали на мястото. Около 5.00 часа сутринта екипите са открили кратер от дрон, възникнал в резултат на възможна експлозия при сблъсъка, се отбелязва в съобщението.

Румънското министерство на отбраната потвърди за първи път на 6 септември, че "елементи, които може да са части от руски дрон", са паднали на територията на страната, след като Киев съобщи няколко дена по-рано, че разполага с данни за падането на руски дрон на територията на Румъния. По-късно Букурещ съобщи за още няколко подобни случая.

Министърът на отбраната Анджел Тълвар заяви вчера пред парламента, че "територията на Румъния не е била обект на руските дронове, които паднаха в окръг Тулча" и че те са попаднали на територията на Румъния случайно, след като са били ударени от украинската противовъздушна отбрана.

"Не сме установили намерения в нито една от тези ситуации, територията на Румъния не е бил визирана, а попаденията са били от случаен характер", посочи министърът. Той каза, че техническата експертиза на намерените фрагменти от дронове в зоната на делтата на Дунав е приключила и докладът е изпратен на Главна прокуратура.