Румъния ще харчи 2,5 милиарда евро за модернизиране на военната база в Черно море като част от противодействието на нарастващото присъствие на Русия в региона, пише британският вестник The Times. Авиобазата Михаил Когълничану, разположена на около 200 километра източно от Букурещ, ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО, както е видно от документи, публикувани от местните новинарски сайтове. Там ще могат да се настанят до 10 хиляди войници и самолети F-35 на НАТО.

Това ще бъде „мини-град“ за военните с детски градини, спортни клубове и болница. Базата вече се превърна в център на засилена активност на НАТО в Черно море, което пък се превърна в ключова зона на напрежение между Русия и Запада.

След като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., Кремъл започна да увеличава морското си присъствие в Черно море, като използва дълбоководната база в Севастопол за да изпълнява военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства и корабоплаването в региона и миналата година залови три украински кораба в района на Керченския проток.

Румъния и България, разположени на брега на Черно море, които в миналото бяха съюзници на Съветския съюз, след разпадането му се присъединиха към НАТО и ЕС. В отговор на действията на Русия, те поискаха от алианса да засили присъствието си в региона. През февруари в авиобазата на Румъния пристигнаха 500 американски военнослужещи. Разположена е и ескадра „Тайфун“ на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски самолети. Румъния води годишните черноморски учения на НАТО.

Грузия, разположена на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от стремежите на Русия. Тя не е член на алианса, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване. Украйна също участва в ученията на НАТО в този регион и развива своето взаимодействие със съюза от 2014 г.