Това заявиха френски сенатори след среща с държавния глава в Париж, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Вчера Рединг заплаши Франция с наказателна процедура заради експулсирането на роми и в частност за неспазване на европейското законодателство за свободно движение на гражданите от ЕС.

"Той (Саркози) казва, че прилага европейските правила и френските закони и Франция няма за какво да бъде упреквана. Но ако люксембургците искат да ги приемат, няма никакъв проблем", заявил сенаторът Брюно Сидо от партията на Саркози Съюз за народно движение. Саркози заявил, че "еврокомисарката живее в Люксембург, който е много близо до Франция и ние бихме били много щастливи, ако Люксембург може да приеме няколко роми", добавил сенаторът Мишел Уел.

По-рано днес г-жа Рединг поиска с писмо Франция да й даде в най-кратък срок обяснения за спорното циркулярно писмо за експулсирането на роми. В писмото, копие от което получи АФП, Рединг настоява също за уточнения по новата директива с дата 13 септември, която анулира предишния документ.

Разкритието в края на миналата седмица за съществуването на документ на френското МВР с дата 5 август, в който изрично се посочва да се даде приоритет на ромските лагери при премахването на незаконните лагери, предизвика острия гняв на Европейската комисия, припомня агенцията.

Френският вътрешен министър Брис Ортфьо обяви в понеделник, че е подписал ново циркулярно писмо, "за да се премахне всякакво недоразумение относно евентуално заклеймяване" на ромите. При все това Вивиан Рединг на следващия ден заплаши Франция с наказателна процедура.

Междувременно външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви днес, че Никола Саркози е бил злонамерен, когато е посъветвал Вивиан Рединг да приеме роми в родината й Люксембург, съобщи Франс прес. " Рединг говори не като гражданка на Люксембург, а като комисар, отговарящ за правосъдието", заявил Аселборн пред агенцията.

В същото време италианският премиер Силвио Берлускони смъмри Вивиан Рединг заради острите й критики срещу френската политика към ромите. "Госпожа Рединг щеше да направи по-добре, ако бе обсъдила неофициално този въпрос с френските ръководители, преди да дава публични изявления", каза Берлускони в интервю за френския вестник "Фигаро", което ще бъде публикувано утре.
"Проблемът с ромите засяга всички европейски страни. Затова трябва да бъде добавен в дневния ред на ЕС и да изработим обща позиция", добави премиерът.
Германската канцлерка Ангела Меркел също нарече прекалени критиките на еврокомисарката, предаде ДПА.
"Еврокомисарката, разбира се, има право да преценява дали страните членки действат въз основа на европейските договори. Но аз мисля, че тонът, който използва госпожа Рединг и особено историческите сравнения (със събитията от Втората световна война - б.р.), не бяха съвсем подходящи", каза канцлерката тази вечер в Брюксел, преди утрешната среща на върха на европейските лидери. Ангела Меркел очаква въпросът да бъде повдигнат на срещата, добавя ДПА.

По-късно Вивиан Рединг се извини за сравнението с Втората световна война.