Това е станало по време на обяда на срещата на върха на ЕС в Брюксел, разкри пред български и чуждестранни журналисти българският премиер Бойко Борисов, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Ромската тема се появи в последния момент в дневния ред на съвета и обсеби до голяма степен разискванията. Внесе я френският президент.

Имаше ожесточена размяна на думи”, съобщи Борисов, след като по-рано Барозу подкрепи еврокомисар Вивиан Рединг, която заплаши с наказателни мерки Франция и направи паралел между експулсирането на роми от Франция и депортиранията в Европа през Втората световна война, предаде БТА.
По-късно тя оттегли думите си.

"Затова най-демократично решихме на някой от следващите съвети да се потърси дългосрочна стратегия за решаване на въпроса. Така че не може да се каже, че нещо е решено днес", каза българският премиер.

Той добави, че по ромската тема на съвета са чути много мнения. Наложило се е това, че ромите са номадски племена и че трябва да им се даде възможност да обикалят по Европа.

"Хубаво е, че България не е замесена в този скандал. Знаете, имаше 41 български роми, които бяха върнати от Франция. Проблеми с Франция обаче нямаме", изтъкна Борисов.

Той предаде и думи на френския президент пред съвета - как роми са се заселвали на общинска земя без да имат право, че за всеки един от върнатите Франция има основание и това е станало със съдебно решение.
"Саркози попита Европейската комисия разрешава ли подобни заселвания и ако разрешава, това ли е пътят. Има много становища по ромската тема и не искам България да бъде замесвана", подчерта премиерът.

На въпрос не се ли превръща в адвокат на френския президент, той отбеляза: "Като кмет също съм имал проблеми с незаконно настанили се роми. И тогава, изпълнявайки съдебно решение, ромите в "Баталова воденица" ни дадоха възможност да ги преместим. Те до ден днешен не са преместени. Знам какви са проблемите за гражданите около тях. Така че на никого не съм адвокат, освен на закона".
Той бе категоричен, че българската позиция е - свободно придвижване на гражданите, които спазват законите на всяка страна.

Той отново изрази мнение, че проблемът с ромите във Франция няма да повлияе върху приемането на България в Шенгенското пространство. На 8 октомври у нас пристига премиерът на Унгария Виктор Орбан. Унгария ще е следващата страна председателка на Европейския съюз.
"Надявам се, че има пълното разбиране, че България ще бъде приета в Шенгенското пространство и започваме активно да работим за дата и срокове", подчерта Бойко Борисов.