Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за ново споразумение за иранската ядрена програма, договорено от американския президент Доналд Тръмп. Той определи предложението като странно и разкритикува Тръмп, че постоянно нарушава обещанията си, предаде Ройтерс.

В изявление по иранската държавна телевизия Рохани прикани Вашингтон да се върне към сключената през 2015 г. сделка между Техеран и световните сили, отбелязвайки, че Иран може да започне отново да изпълнява ангажиментите си по нея.

Рохани разкритикува европейските страни по сделката за задействането на механизма за уреждане на споровете, упреквайки ги, че не изпълняват поетите от тях задължения. Техеран нееднократно е заявявал, че няма да преговаря по ново споразумение, докато са в сила американските санкции.

В предавано по телевизията правителствено заседания Рохани предупреди, че европейските войници в Близкия изток може да са в опасност, след като Великобритания, Франция и Германия задействаха механизма заради нарушените от Иран условия на сделката, отбелязва Асошиейтед прес.

Рохани призова за национално единство и радикална промяна в начина на управление на страната му след свалянето край Техеран на украинския самолет, предизвикало бурни протести в Иран, посочва Франс прес.

Иранският президент се извини, че Иран не е признал веднага, че е свалил самолета, както и за тона на Техеран, отбелязва ТАСС. Рохани настоя въоръжените сили на страната да се извинят на иранците и да им обяснят какво се е случило, за да разберат те, че военните нищо не крият. "Хората искат да се уверят, че властите се отнасят към тях искрено, почтено и с доверие", заяви той.

Народът иска нещо различно, каза иранският президент, говорейки за предстоящите през февруари парламентарни избори, и призова организаторите на изборите да не дисквалифицират произволно кандидатите. Народът е наш господар, а ние сме негови слуги. Слугата трябва да се отнася към господаря смирено, почтено и с уважение, допълни той.