България няма зам.-председател на Европейския парламент, но сред 14-те избрани за тази пост има такъв с български произход. Това е Клара Добрев от унгарската "Демократична коалиция" на Ференц Дюрчан - говори български и първите й стъпки могат да се проследят до София.

В сряда, всички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха избрани в три тура, с мандат от две години и половина. Нито един от българските евродепутати не бе избран за този пост.

Единадесет заместник-председатели бяха избрани на първи тур, два на втори и последният с относително мнозинство в трети. Новите заместник-председатели са от шест политически групи и десет държави членки.

Клара Добрев е една от тях. Тя влиза в Европейския парламент като водач на листата на унгарската "Демократична коалиция" на Дюрчан.

Коя е Клара Добрев - от София до Будапеща

Д-р Клара Добрев е унгарски политик. Тя е съпруга на бившия премиер Ференц Дюрчани. Родена е в София на 2 февруари 1972 г. Майка ѝ е Пирошка Апро, унгарски търговски съветник в София през 1970-те години, дъщеря на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро. Баща й е българинът Кирил Добрев, инженер. Нейният дядо по майчина линия, Антал Аро, е бил министър на индустрията на Унгария през 50-те и 60-те години.

През 1997 г. завършва висше образование в Будапеща, специалност право. Придобила е научната степен доктор. Преподава финансово право в будапещенския университет ELTE.

Между 1995 и 1997 г. работи като секретар във финансовото министерство на Унгария, от 1997 до 2002 г. - във фирмите на съпруга си Ференц Дюрчан. Има 3 деца. Възпитава и децата на съпруга си от предишните му два брака.

От 1994 г. е член на Унгарската социалистическа партия. На местните избори през 1994 е личен секретар на социалистическия кандидат за поста главен кмет на Будапеща. През 2001 - 2002 г. е шеф на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария между 2002 - 2004 г.

От 2002 до 2004 г. е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското правителство. След избиране на съпруга ѝ за министър-председател подава оставка.

Работи като университетски преподавател и главен изпълнителен директор в консултантска компания за развитие, собственост на нейния съпруг.

На парламентарните избори на 8 април миналата година - е част от кампанията на Демократическата коалиция на Ференц Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.). На изборите Демократическата коалиция влиза като малка партия, макар почти да удвоява резултата си - от 4 на 9 (при общо 200) депутати. "Фидес" получава две трети.

"На 9 април се събудих силно заредена. Трябваше да измисля нещо", разказва Клара Добрев, в разговор с "Дневник".

"Помислих, че начинът, по който Орбан води тази страна, е катастрофа", обяснява тя. Унгарските медии, силно проправителствени, я наричат семейна кандидатура, други я обвиняват във връзки с бившия банкер Цветан Василев (настоява, че го е срещала само веднъж, за да получи заем за проект в България, пропаднал с фалита на КТБ).

Позициите ѝ не са обичайни за унгарското публично пространство. Вярва в Съединените европейски щати, в общата минимална заплата и пенсия, тъй като визията за "Европа на нациите" на Орбан "не може да реши проблемите, които се създават". "Да е извън Европа би означавало за Унгария само бедност, нещастие и хаос. А се опасяваме, че Орбан бавно ни изкарва оттам," обяснява тя". И тя обикаля страната в опит да разбие монопола на "Фидес" в провинцията.

През 2019 г. влиза в политиката като водач на листата на социалдемократическа "Демократична коалиция" за изборите за Европейския парламент. Със зашеметяващ и изненадващ 16,05% резултат за нейната партия, по-добре от всички предвиждани проучвания, тя е избрана за член на Европейския парламент.