В тържествата участва министър-председателят Бойко Борисов, който се намира в Рим на официално двудневно посещение, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

В събота българският премиер бе приет на аудиенция от папа Франциск в Апостолическия дворец във Ватикана.

В неделя преди обед Бойко Борисов присъства на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската православна общност за извършване на православно богослужение.

Храмът е разположен в центъра на Рим върху мястото, където през 1-и век се е намирало жилището, в което Свети апостол Павел е прекарал две години под домашен арест.

Молебенът бе отслужен под ръководството на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който през април миналата години подписа тук договора за ползване на храма с главния папски викарий на Рим кардинал Агостино Валини.

Преди това, в продължение на близо десет години, българската православна общност ползваше предоставения от Свети папа Йоан Павел Втори храм "Св.Св. Викентий и Анастасий".

На молебена присъства групата духовници и представители на официалните вероизповедания в България, която съпровожда премиера Борисов за честванията на 24 май.

В нея са включени професор Рупен Крикорян - председател на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) и на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква, пастор Николай Неделчев - председател на Алианса на евангелските църкви, Бирали Бирали - заместник-главен мюфтия, София Коен - председател на Израелитянския духовен съвет, отец Петко Вълов от Католическата църква в България.

Тук бе и официалната делегация, водена от премиера, в състав: министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на отбраната Николай Ненчев и народни представители.

Следобед честванията продължиха и премиерът Бойко Борисов се преклони пред мощите на Свети Константин-Кирил Философ, който е погребан в базиликата "Сан Клементе".