Републиканците в Камарата на представителите на САЩ свалиха от лидерски пост в ръководството на партията в долната камара на Конгреса Лиз Чейни, известна с критиките си срещу бившия президент Доналд Тръмп за неверните му твърдения за изборни измами и ролята му в нападението срещу Капитолия, извършено на 6 януари, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Конгресмените от Републиканската партия се срещнаха зад закрити врата. На срещата, продължила по-малко от 20 минути, те гласуваха устно за отстраняването на Чейни, представляваща щата Уайоминг, от третата по важност позиция в ръководството на партията в Камарата на представителите - председател на Конференцията на конгресмените републиканци.

Чейни, която е дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни, беше най-високопоставената жена сред републиканците в Конгреса. Отстраняването й е ново доказателство, че противопоставянето на Тръмп може да заплашва кариерите на политици, отбелязва АП.

Чейни винаги е отказвала да спре критиките си срещу експрезидента и след срещата заяви предизвикателно, че има намерение да използва отстраняването си, за да раздели партията от Тръмп. "Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че бившият президент няма никога повече дори да се приближи до Овалния кабинет", обеща тя пред медиите.

Очаква се Чейни да бъде заменена на поста от Елиз Стефаник. При гласувания на закони тя е заемала по-умерени позиции от Чейни, но се превърна в активна защитничка на Тръмп, като повтори някои от необоснованите му твърдения за масови измами на изборите миналата година, отбелязва АП.