На картата Чертково и Мелове са едно село, разсечено от железопътна линия и една главна улица, която се казва "Дружба между народите". Мнозина местни все още вярват в този лозунг, но той е подложен на сериозно изпитание от враждата между техните две страни - Русия и Украйна.

По улиците селяните говорят и руски, и украински, без да превръщат избора на език в политически въпрос, както направиха мнозина другаде места направиха, подклаждайки конфликта между Украйна и Русия, след като Москва анексира Крим през 2014 г.

В миналото местни безпроблемно са пресичали главната улица, преминавайки от едната страна в другата и обратно, когато граничарите гледайки в друга посока. В началото на тази година обаче Русия издигна ограда от бодлива тел по главната улица, която раздели селото на две.

Тези дни на най-оживения обикновено граничен пункт - на нисък мост над железопътната линия, която върви успоредно на улица "Дружба между народите" - почти няма хора. Руски граничари от едната страна и украински от другата патрулират по двама или трима покрай опустялата улица, която прилича на фронтова линия.

В петък украинският президент Петро Порошенко обяви, че на всички руски мъже на възраст между 16 и 60 години се забранява да влизат в страната - знак, че сложните отношенията между двете съседни страни се влошават още повече, след като руската брегова охрана стреля по три украински военноморски съда в Черно море на 25 ноември. Миналата седмица Киев също така обяви 30-дневно военно положение в граничните области с цел да укрепи отбраната на страната срещу руска агресия.

Украинският президент Петро Порошенко (втори вляво) участва във военното учение с американци и канадци на 3 декември

Снимка: AP/БТА

Всъщност ограничения за влизане на руснаци в Чертково бяха наложени още преди няколко години. През 2015 г. Украйна прие указ, който изисква руснаците, които искат да пресекат границата, да използват задгранични паспорти вместо обикновените си паспорти за вътрешна употреба, използвани в бившия Съветски съюз. Малцина руснаци, живеещи в селски райони като Чертково, имат паспорти за пътуване в чужбина.

Четири и половина години след избухването на сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските войски в Източна Украйна само възрастни жени, като 73-годишната Лидия Радченко - усмихната жена с голямо кожено палто, се осмеляват да пресичат границата в Чертково. Тя има трима синове, живеещи в Украйна, и син и дъщеря, които живеят в Русия.

"Преди често си организирахме големи празненства. Събирахме се на средата на улицата - казва Радченко, която живее край жп линията. - Тази ограда е като концлагер." Наказуемо е дори да подадеш буркан с кисели краставички на роднини през оградата от бодлива тел, разделяща селото на две.

Оживеният някога главен граничен пункт над жп линията сега е пуст. Преди войната тук често е имало километрична опашка от коли. А в неделя на моста имаше само 7 коли, всичките с украински номера, очакващи да пресекат границата. А на "ничията" земя все още стои лозунгът от съветската ера: "Да живее вечната дружба между народите на Русия и Украйна!".

Само няколко души преминават от Украйна в Русия, едни от тях са 54-годишната Олга Евгениевна и нейният съпруг. Тя помоли да не публикуваме фамилното й име, опасявайки се от последствия заради възгледи си и от двете страни на границата.

"Аз по принцип съм от Чертково, майка ми живее там", каза тя на украински. Когато се омъжила за момче от селото от украинската страна на границата, решението й да се премести там в края на 1980-те години не изглеждало никак драматично. А сега престарялата й майка и брат й живеят в Русия и не могат да й идват на гости".

"Казвам на майка си, че когато умра, никой няма да дойде да ме погребе, защото руснаците не могат да пресекат границата", жалва се тя.

Преди да започне войната през 2014 г., разказва още Олга, "хората пресичаха (границата) навсякъде, дори през релсите. Отиваш там и обратно по 15 пъти на ден и никой не ти обръща внимание. Имахме пазар и магазини и всичко това бе за всички".

Ирина Вакулина, на 58 г., облечена в мразовитото утро в тъмно палто и розова вълнена шапка, продава пушена риба и вносни парфюми в руското село Чертково.

"Бизнесът никак не върви", оплаква се тя.

Заради срива на украинската гривна руските стоки станаха твърде скъпи за украинците. А местната жп спирка, някога много оживена заради руските влакове, минаващи през Украйна, сега също е пуста.

"Нашето Чертково беше откъснато от живота", казва тя.