Десет души загинаха, след като два военноморски хеликоптера се сблъскаха във въздуха. Няма оцелели при инцидента, случил се по време на репетиция за военен парад на Малайзия, съобщава Би Би Си.

Единият от хеликоптерите, AgustaWestland AW139, е бил със седем души на борда. Той се е разбил върху писта. Другият, Eurocopter Fennec, е паднал в плувен басейн до базата в Лумут.

AgustaWestland AW139 е 15-местен двумоторен хеликоптер със среден размер, разработен и произведен от англо-италианския производител на хеликоптери AgustaWestland, сега част от Leonardo. Вертолетът се ползва основно за транспорт на войници. Граничната полиция на България разполага с този хеликоптер в арсенала си.

Eurocopter Fennec e лек многоцелеви боен хеликоптер, който може да се оборудва с коаксиални оръжия, ракети, торпеда и различни други боеприпаси. Машината може да превозва персонал. Хеликоптерът дебютира през 1990 година и досега е намерил редица клиенти в Азия, Африка, Южна Америка и Европа.

Премиерът на Малайзия, Ануар Ибрахим, каза в публикация в X, че "нацията скърби за сърцераздирателната и душевната трагедия".

През март хеликоптер на брегова охрана на Малайзия се разби в морето край малайзийския остров Ангса по време на тренировъчен полет.

ИЗБРАНО