Рекорден брой от 188 страни се включиха тази година в "Часът на Земята". Екологичната инициатива води началото си 2007 година и целта ѝ е да насочи вниманието към глобалните природни проблеми. На 30 март между 20.30 и 21.30 ч. в 188 страни, включително и в България, хората, загрижени за планетата, угасиха светлините и електроуредите.

"Часът на земята" беше отбелязан пред Народния театър в София

Снимка: Булфото

Според доклад на WWF природата осигурява всяка година услуги на стойност 125 трилиона долара - чист въздух, храна, вода за пиене, суровини за енергия. А часът без осветление е просто повод да отдадем значимото на Земята.

Целта на инициативата е по-голямо осъзнаване на проблема и по-щадяща употреба на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, които произвеждат въглеродни газове и водят до глобално затопляне.

Започнал в Сидни през 2007 г., Часът на Земята се разпространи в повече от 180 държави, а присъединилите се към инициативата са десетки милиони хора.

Светлините на Айфеловата кула угаснаха снощи. Кметът на Париж Ан Идалго изключи за един час светлините на най-известната френска забележителност.

В Тайпе, столицата на Тайван, най-високата сграда "Тайпе 101" се присъедини към околните сгради и също угасна за час.

Над 3000 корпорации в Хонконг се записаха за участие в тазгодишния Час на Земята на сайта на Световния фонд за дивата природа.

В Полша, където икономиката зависи от въгледобива, ключови туристически обекти също изключиха светлините си. Във Варшава емблематичният Дворец на културата и някои църкви изгасиха нощнто си осветление.

Угаснаха светлините и на няколко от най-известните обекти в гръцката столица, между които и Акрополът. Атиняни обаче не откликнаха масово на призива на кметството да изгасят светлините за час, посочва АП.

Прочутата Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк също ще се присъедини към инициативата в 20.30 ч. местно време.