Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приключва четиридневна африканска обиколка с посещение в Тунис. Ердоган даде съвместна пресконференция със своя колега от Тунис Бежи Каид Есебси, на която бяха засегнати и международни теми.

"Асад определено е терорист, който върши държавен тероризъм", каза Ердоган. Той  отбеляза, че Асад "е убил близо един милион сирийци", и заяви, че "сътрудничеството със сирийския президент е невъзможно", съобщи Ройтерс.

"Невъзможно е да се продължи (напред) с Асад. Как можем да приемем бъдеще със сирийски президент, който е убил близо милион от своите граждани?", попита на пресконференцията Ердоган.

Турският лидер обеща на Тунис подкрепа за преодоляване на икономическите трудности и в борбата с тероризма. Ердоган присъства на турско-туниски икономически форум и бе придружен по време на посещението от деветима министри и 200 бизнесмени. По-рано турският президент посети Судан и Чад, където подписа споразумения във военната сфера и в икономиката.

Сирия няма да допусне турска намеса във вътрешните работи на страната, заяви в отговор сирийското външно министерство и осъди изявленията на турския президент.

Ердоган "прави отчаяни опити да оправдае неограничената подкрепа, която Анкара е оказала на бандитски формирования, извършили престъпления срещу сирийския народ", се посочва в изявлението.

Според сирийското външнополитическо ведомство Турция "носи основна отговорност за страданията на сирийците от терористични банди". Сирийското външно министерство посочва още, че "политиката на президента Ердоган ще има катастрофални последици за Турция и нейния народ".

"Ердоган живее с илюзията на миналото, той забравя, че Османската империя отдавна е рухнала и съседните на Турция държави не са вилаети", заяви сирийското външно министерство.

"Свободните народи имат право сами да правят своя избор и да вземат решения в защита на националния суверенитет", напомнят от министерството.