Ирландия планира да проведе референдум през ноември, за да заличи от конституцията си текста, според който мястото на жената е у дома, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че вълната от социални промени в някога дълбоко католическата държава доведе до изменение на 86-годишната конституция през последните години, за да се премахнат забраните за аборти и да се разрешат еднополовите бракове, "остарелите" препратки към ролята на жената в обществото остават.

В член 41, параграф 2 се казва, че с "живота си у дома жената дава на държавата подкрепа, без която не може да се постигне общото благо" и че "майките не трябва да бъдат принуждавани от икономическа необходимост да се занимават с труд, пренебрегвайки задълженията си вкъщи".

Гражданското събрание - форум, използван за обсъждане на потенциални конституционни промени - през 2021 г. препоръча премахването на тези позовавания и замяната им с неутрален по отношение на пола и недискриминационен език.

Всяка конституционна промяна в Ирландия трябва да бъде одобрена чрез народно гласуване. И двата референдума за либерализиране на силно рестриктивните закони за абортите и за разрешаване на еднополовите бракове бяха одобрени с голямо мнозинство.

"Имам удоволствието да съобщя, че правителството планира да проведе референдум за изменение на нашата конституция, за да се закрепи равенството между половете и да се премахне остарялото позоваване на "жените вкъщи", заяви днес министър-председателят Лио Варадкар в изявление, когато светът отбеляза Международния ден на жената.

"Твърде дълго време жените и момичетата са носили непропорционално голям дял от отговорностите за полагане на грижи, били са дискриминирани у дома и на работното място, били са подлагани или са живели в страх от домашно насилие или насилие, основано на пола", добави той.