Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди "очевидните нарушения" на межуднародното хуманитарно право в Газа и настоя за "назабавно хуманитарно прекратяване на огъня". Той припомни и единствената реалистична основа за траен мир и стабилност в региона -  решението с две държави, което предвижда създаването на независима Палестина, съжителстваща с Израел в мир и сигурност.

Изказването на Гутериш в централата на ООН пред десетки дипломати предизвика гнева на външния министър на Израел Ели Коен.

"Господин генерален секретар, на кой свят живеете?", попита той след речта на Гутериш. "Без съмнение не е нашият", добави той, показвайки снимки от нападенията на "Хамас" срещу цивилни граждани.

По-рано Путин и Ердоган също обсъдиха "катастрофалното влошаване" на ситуацията в Ивицата Газа, като от Кремъл подчертаха, че Русия и Турция са ориентирани към решение на конфликта с приеманото на известната формула за две държави.

Генералният секретар на ООН осъди "очевидните нарушения" на межуднародното хуманитарно право в Газа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди очевидните според него нарушения на хуманитарното право в Газа пред Съвета за сигурност, настоявайки за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" във войната между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

"Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, които наблюдаваме в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен конфликт не стои над международното хуманитарно право", подчерта той, без да споменава Израел. "За да се облекчи огромното страдание, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен начин и да се улесни освобождаването на заложниците, повтарям призива си за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той пред министри и дипломати от десетки държави, събрали се в централата на ООН.

От събота насам международната помощ пристига на части през Египет, но според ООН тя е крайно недостатъчна за тази малка и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нападение на Хамас на 7 октомври. "Това е капка в океана на нуждите", предупреди Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност. "Нещо повече, запасите от гориво на ООН в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново бедствие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, болниците нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва".

"Дори в този момент на тежка и непосредствена опасност, не трябва да забравяме единствената реалистична основа за траен мир и стабилност: решение с две държави", добави генералният секретар.

Подготвяйки се за сухопътно нахлуване в Газа, израелската армия засили през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври досега в Израел са убити повече от 1400 души, а около 220 души са взети за заложници. Организацията "Хамас", която контролира Газа, обяви днес, че загиналите от началото на войната са най-малко 5791 души, включително 2360 деца.

Господин генерален секретар, на кой свят живеете?"

Израелският външен министър Ели Коен категорично отхвърли призивите за прекратяване на огъня в ивицата Газа в изказване пред Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА.

"Господин генерален секретар, на кой свят живеете?", попита Коен след речта на Гутериш. "Без съмнение не е нашият", добави той, показвайки снимки от нападенията на "Хамас" срещу цивилни граждани, както и на някои от над 200-те души, даржани за заложници в Газа.

Коен попита риторично Съвета какъв трябва да бъде "пропорционалният отговор" на убийството на бебета, изнасилването на жени и обезглавяването на жертви.

"Как можеш да се съгласиш на прекратяване на огъня с някой, който се е заклел да те убие и да унищожи собственото ти съществуване?", повиши тон Коен. "Ние не сме избрали тази война, но не се съмнявайте, че ще спечелим", каза той.

Коен нарече "Хамас" - въоръжената групировка, която извърши кланетата на 7 октомври в Южен Израел, при които бяха убити над 1400 жертви - "новите нацисти".

"Точно както цивилизованият свят се обедини, за да победи нацистите, така както цивилизованият свят се обедини, за да победи "Ислямска държава", цивилизованият свят трябва да застане обединен зад Израел, за да победи "Хамас", категоричен беше министър Коен.

Израелският представител в ООН Гилад Ердан също осъди в "Екс" "шокиращата реч" на Гутериш, когото обвини, че проявява "сговорчивост пред лицето на тероризма и убийствата", извършвани от ислямистката организация "Хамас".