Самолет на китайската авиокомпания Еър Чайна, изпълняващ полет от Париж за Пекин, се върна днес обратно на летището в Париж заради "терористична" заплаха, обяви авиокомпанията, предадоха световните агенции.

Самолетът Боинг 787- Дриймлайнър, изпълняващ полет СА876, излетял от летище "Шарл де Гол" в Роаси край Париж в 12,59 ч. местно време. Той се е върнал обратно там след получаване на информация, че е възможно да се подготвя терористичен акт срещу машината. Самолетът е кацнал безопасно. Пътниците са невредими. След връщането самолетът е преминал през процедури в съответствие с регламента за действия при възникнали подобни ситуации.

В самолета е имало 290 пътници. Според данни на мониторинговата служба Flighradar24 след излитането самолетът е набрал височина и е поел към Белгия. В района на френско-белгийската граница той е направил рязък завой и се е върнал към летището в Роаси.

По-късно стана ясно, че сигналът за бомба на борда на самолета е фалшив.

Инцидентът бил предизвикан от пътник, който закъснял за полета заради ситуация с подозрителен багаж на един от терминалите на летището. Той се обадил по телефона на пасажер в самолета и му разказал за инцидента, причинил закъснението. Пасажерът обаче не чул добре и вместо за евентуално съмнение за бомба на терминала, разбрал, че има съмнение за бомба в самолета. Така се наложило машината да се върне в Париж 30 минути след излитането й по обед местно време.

Според източник, близък до разследването, мъжът, предизвикал връщането на самолета, е австралиец. Той бил задържан.