Комисията на Камарата на представителите, която разследва нападението срещу Капитолия в САЩ на 6 януари, обмисля да препоръча на министерството на правосъдието да повдигне безпрецедентно наказателно обвинение за бунт и още две обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп, съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Освен за въстание - бунт, целящ сваляне на правителството, комисията обмисля да препоръча на прокурорите да повдигнат обвинения и за възпрепятстване на официална процедура и заговор за измама на Съединените щати, съобщи за Асошиейтед прес запознато с въпроса лице. Обсъжданията на комисията продължиха късно в петък и не бяха официализирани никакви решения за това кои конкретни обвинения комисията ще отправи към министерството на правосъдието.

Предстои комисията да проведе публично заседание в понеделник следобед, когато ще бъдат оповестени всички препоръки.

Обсъжданията бяха потвърдени пред АП от запознато с въпроса лице при условие за анонимност. Второ лице, запознато с обсъжданията, потвърди, че комисията разглежда три обвинения.

Решението за повдигане на обвинения не е неочаквано. Републиканката Лиз Чейни, която е заместник-председател на комисията, в продължение на месеци намекваше, че ще изпрати на министерството на правосъдието препоръки въз основа на обширните доказателства, които деветчленната комисия е събрала от създаването си през юли 2021 г.

"Не може да изпратите въоръжена тълпа в Капитолия; не може да седите в продължение на 187 минути и да отказвате да спрете нападението, докато то е в ход. Не можете да изпратите туит, който подстрекава към по-нататъшно насилие", каза Чейни за Тръмп в предаване на Ен Би Си през октомври.