Федерални прокурори в Ню Йорк разследвали връзките на личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, с украински енергийни проекти и дали той е нарушил федералното законодателство, касаещо лобирането, предаде Ройтерс, като се позова на информация на в. "Уолстрийт джърнъл". Засега нито Джулиани, нито негови адвокати са коментирали информацията.

Изданието твърди, като се позовава на запознати източници, че двама съдружници на Джулиани - Лев Парнас и Игор Фруман, са обсъждали с украински представители възможното участие на създадената от тях нова компания и планове за тръбопровод от Полша до Украйна за доставка на американски природен газ. Проектът имал подкрепата на Белия дом, казват запознатите източници. Парнас и Фруман също така са казали на украинските представители, че Джулиани им е партньор в начинанието с тръбопровода - проект на тяхната компания Глоубал енърджи пръдюсър.

Днес Джулиани в интервю за изданието отрече да има роля в енергийната компания и плана за тръбопровод и каза, че не разполага със сведения, че прокурори проверяват случая. "Нямам никакъв личен интерес в никакъв бизнес в Украйна", подчерта той.

Парнас и Фруман бяха задържани в САЩ и прокуратурата на южния съдебен окръг на Ню Йорк им предяви обвинения в нарушаване на законите за лобистката дейност, припомня ТАСС. За двамата се подозира, че са искали да постигнат оставката на американския посланик Мари Йованович от посланическия пост в Киев в интерес на неназован украински функционер.