Вчера Германия обяви двама сътрудници на руското посолство в Берлин за персона нон грата. Руското външно министерство незабавно реагира с контрамерки. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия отхвърля всякакви обвинения по този случай. Ставало дума за "абсолютно безпочвени спекулации".

Какъв беше случаят?

На 23 август т.г. в Берлин бе застрелян един 40-годишен чеченец с грузински паспорт, който явно е воювал срещу Русия по времето на Втората война в Чечения (световните агенции обявиха убития за грузински мюсюлманин - б.р.). Предполагаемият убиец - 49-годишен руснак - беше задържан скоро след деянието. От август досега постоянно имаше различни слухове за това, че в убийството навярно са замесени и руските власти.

Коментаторът на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Райнхард Везер, смята, че убийството има сходства с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания. Ето неговият коментар, писан преди експулсирането на двамата руски дипломати от Германия:

До момента германските власти проявяваха голяма сдържаност по въпроса за убийството на един чеченец с грузински паспорт, станало през август в Берлин. При това от самото начало имаше индикации, че предполагаемите извършители вероятно са действали с поддръжката или по поръчка на руската държава. Паралелите с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал се натрапват от само себе си. Но за разлика от британското правителство, което през пролетта на 2018 година бързо обвини Кремъл, Берлин не превърна въпроса в политически.

Подозренията са насочени към Москва

Благосклонната интерпретация на това поведение е следната: федералното правителство не иска да изпреварва резултата от съдебните разследвания. По-малко благосклонната е, че в Берлин цари страх. Която и версия да е вярната, Германия вече няма как да игнорира този случай. Защото руското правителство няма да се примири с факта, че случаят се прехвърля към Главната прокуратура - равнозначно на официално потвърждение, че подозренията са насочени към Москва.

Какво ще се случи оттук нататък зависи и от това какви надежди свързва Кремъл със срещата на върха за Украйна, която ще се състои следващата седмица в Париж (лидерска среща в Нормандски формат - Германия, Франция, Русия и Украйна на 9 декември - б.р.). Ако в Москва очакват някаква по-голяма полза от този форум, реакцията оттам навярно ще е по-сдържана. В противен случай Германия би трябвало да очаква целия арсенал от пропагандни атаки, на които бе изложена и Великобритания.

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Публикувано в DW