Японските власти съобщиха, че на пътническия самолет, който се сблъска вчера с турбовитлов самолет на бреговата охрана на токийското летище "Ханеда", е било дадено разрешение за кацане, но на по-малкия самолет не е било разрешено излитане, както става ясно от разговорите на пилотите с контролната кула, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Като по чудо всичките 379 пътници и екипаж от самолет "Еърбъс А350" на авиокомпания "Джапан еърлайнс" бяха евакуирани, след като летателният апарат избухна в пламъци след сблъсък със самолет на бреговата охрана малко след кацането на пътническия самолет.

Само капитанът на самолета на бреговата охрана успя да се спаси. Останалите петима членове на екипажа загинаха.

Властите едва са започнали своите разследвания и все още има неяснота относно обстоятелствата около сблъсъка, включително как двата самолета са се озовали на едно и също място на пистата.

Стенограмите на инструкциите за контрол на трафика, публикувани от властите, показват, че самолетът на "Джапан еърлайнс" е бил получил разрешение за кацане, а на самолета на бреговата охрана е било казано да рулира към точката за изчакване в близост до пистата.

Служител на японската Служба за гражданска авиация каза пред журналисти, че в тези записи няма данни, че на самолета на бреговата охрана е било дадено разрешение за излитане.

Капитанът на самолета на бреговата охрана каза, че е излязъл на пистата, след като е получил разрешение, заяви служител на бреговата охрана, като същевременно призна, че в стенограмите няма данни той е получил разрешение за това.

"Министерството на транспорта представя обективни материали и ще окаже пълно съдействие на разследването, с цел да гарантираме, че работим заедно, за да вземем всички възможни мерки за безопасност за предотвратяване на повторение на подобни инциденти", заяви пред журналисти министърът на транспорта Тецуо Сайто.

Японският съвет за безопасност на транспорта е открил записващото разговорите на пилотите устройство на самолета на бреговата охрана, казаха властите.

Междувременно токийската полиция разследва дали професионална небрежност не е довела до смъртните случаи, съобщиха няколко японски медии, включително агенция Киодо и бизнес вестникът "Никей".

"Има голяма вероятност това да е било човешка грешка", каза авиационният анализатор Хироюки Кобаяши, който е бивш пилот на "Джапан еърлайнс".

"Самолетните катастрофи рядко са следствие на един-единствен проблем, затова смятам, че е имало две или три причини, които са довели до инцидента", допълни той.

Airbus, френската компания, която произведе самолета JAL, каза, че ще изпрати екип от специалисти, за да помогне на японските власти при разследването. Към тях трябваше да се присъединят следователи от Великобритания, където са произведени двата му двигателя Rolls-Royce Trent XWB.

В Япония не е имала сериозен инцидент с търговска авиация от десетилетия. През 1985 г. джъмбо джет JAL, летящ от Токио до Осака, се разби в централния регион Гунма, убивайки 520 пътници и екипаж. Това бе и най-смъртоносната самолетна катастрофа в света, включваща един полет.