Разделението в "Хамас" се увеличава понеже някои високопоставени членове на терористичната групировка осъзнават, че тя няма да остане в Газа след войната, пише израелската новинарска агенция ТПС.

"Катарският" лагер на "Хамас", ръководен от Халед Машаал и Муса Абу Марзук, смята изгнанието за неизбежно, докато "иранският" лагер на терористичната групировка, оглавяван от Яхия Синуар и Салех Арури, остава твърдо решен да остане в Газа, научи ТПС, цитирана от БТА.

"Ясно е, че "Хамас" осъзнава факта, че ще трябва да се откаже от управлението си в ивицата Газа и да предаде властта на нов и различен палестински орган, в който основна роля ще играе Организацията за освобождение на Палестина (ООП)", заяви пред ТПС арабски източник, участващ в преговорите между "Хамас", палестинските власти и няколко арабски държави.

През последните дни в Катар се водят "официални и полуофициални преговори", на които присъстват и Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Арабският източник на ТПС подчерта, че "тези схващания идват главно от "катарската група" в "Хамас". "Бяхме много изненадани, когато видяхме колко далеч са стигнали членовете на "Хамас" в Катар и как се доближиха до позициите на "Фатах" и ООП", добави източникът. Представителите на "Хамас" в катарския лагер "изразяват голямо желание да се присъединят към ООП и сега остава главно да се приключи със създаването на нужните условия", каза източникът. По думите му Синвар се противопоставя остро на катарските преговори и е "бесен на колегите си". Ето защо Синуар наскоро изпрати няколко писма до лидерите на "Хамас" в Катар в опит да ги убеди, че контролира добре ивицата Газа. "Синуар забранява всяко обсъждане на въпроса... без негово съгласие или в негово присъствие", каза още арабският източник пред ТПС.

Но нито една арабска страна не е готова да финансира възстановяването на Газа, ако "Хамас" запази контрола си и ако не бъдат проведени значителни реформи от страна на Палестинската власт. ОАЕ например оказват натиск върху "Хамас" да се разоръжи и демобилизира, като според Абу Даби това ще отвори пътя за възстановяването на Газа.

"Синуар вярва, че е постигнал историческо постижение, нахлувайки в Западен Негев", каза арабският източник пред ТПС. "И сега той дава знак, че предпочита обединена палестинска структура, която ще управлява ивицата Газа и териториите на Юдея и Самария", допълни той. Източникът заяви: "Бяха получени индикации, че Синуар ще предаде ключовете на ивицата Газа на новата Палестинска власт в деня след войната в анклава".

Египет, който е сред основните играчи в тази ситуация, предложи "правителство на технократите". Това е завоалирана атака както към "Хамас", така и към Палестинската автономия. "Не напразно" "Хамас" и Палестинската автономия отказват да приемат термина "правителство на технократите", но сега са готови да обсъждат правителство на палестинското единство, включващо ООП, заяви арабският източник пред ТПС. Но разцеплението между катарския и иранския лагер на "Хамас" възпрепятства подобен ход.

Междувременно ОАЕ дадоха знак, че предпочитат Мохамед Дахлан. Някога високопоставен член на "Фатах", Дахлан беше "силният човек" на Палестинската власт в Газа, когато "Хамас" насилствено пое контрола върху анклава през 2007 г. Но когато Дахлан възстанови влиянието си във "Фатах", той се скара с Абас и през 2011 г. беше изключен от партията. По-късно той бе съден задочно в Рамала по обвинения в корупция, които отрича.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изключи възможността след войната да позволи на "Хамас" или "Фатах" да контролират Газа. Въпреки това съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби наскоро написа в саудитския уебсайт "Елаф", че Израел е готов да работи с умерени фигури както в Газа, така и в Палестинската власт.

Най-малко 1200 души бяха убити при нападенията на "Хамас" срещу израелски общности в близост до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че броят на мъжете, жените, децата, войниците и чужденците, държани в плен в Газа от "Хамас", е 129. Все още има хора, които са в неизвестност, а израелските власти продължават да идентифицират тела и да търсят човешки останки.