Ватикана отвори архивите за папа Пий Дванадесети - събитие, очаквано с голямо нетърпение от историци, търсещи нови документални извори за реакцията на Римокатолическата църква на Холокоста, предаде ДПА и БТА.

Въпросът предизвиква доста спорове, тъй като папа Пий Дванадесети, който е бил начело на Римокатолическата църква от 1939 до 1958 г., е обвиняван, че е останал безразличен към избиването на евреите и не се е обявил открито против нацисткия диктатор Адолф Хитлер.

Снимка: БТА/АР

Според защитниците му обаче той има заслуга за спасяване на хора, преследвани от нацистите чрез свои задкулисни действия, включително, като е отворил вратите на манастири и други църковни сгради за укриване на евреи.

Един от първите историци, които получиха достъп до отворените днес архиви, беше германският историк на Църквата Хуберт Волф от Мюнстерския университет.

"Надяваме се тези извори да ни дадат отговор на най-важните въпроси около действията на Пий", каза той.

Ватиканските архиви са отворени само за хора от научните среди.

Материалите за Пий Дванадесети може да съдържат и важни сведения за ролята на Ватикана през Студената война и в процеса на европейската интеграция, както и за усилията на Ватикана за ограничаване на комунистическото влияние в Италия и отношенията на Светия престол със Съветския съюз и Израел.

Снимка: БТА/АР

Архиепископ Пол Галахър, външният министър на Ватикана, заяви пред новинарския портал "Ватикан нюз", че изследователите ще получат достъп до около 2 милиона документа.