Раул Кастро каза, че подава оставка като първи секретар на Кубинската комунистическа партия. С това завършва ерата, в която той и брат му Фидел Кастро бяха начело на Куба, още от революцията от 1959 година, предаде Асошиейтед прес.

Раул Кастро обяви решението в реч на започналия днес Осми конгрес на ККП. Той не каза кого ще подкрепи за свой заместник на лидерския пост, но се смята, че това ще е Мигел Диас-Канел, който през 2018 г. пое от него президентския пост.

Припомняме, че на 1 август 2006 г., след като претърпя тежка коремна операция, Фидел Кастро предаде временно на брат си - армейски генерал Раул Кастро Рус, постовете председател на Държавния съвет и председател на Министерския съвет първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия и главнокомандващ Революционните въоръжени сили.

Раул Кастро стоеше зад реформирането на социалистическата икономика в страната. Кастро и бившият американски президент, Барак Обама, започнаха процес на историческо разведряване между комунистическа Куба и САЩ. Той обаче бе поставен под въпрос при Тръмп.