Голяма група бивши руски наемници от частната военна компания "Вагнер" преминават интензивен курс на подготовка в състава на специалните сили на руската република Чечения, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитирано от Ройтерс и БТА.

ЧВК "Вагнер" изигра важна роля в някои от най-ожесточените боеве по време на войната на Русия в Украйна, но бъдещето на наемническата компания беше поставено под въпрос, след като нейният лидер Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа през август, два месеца след като оглави краткотраен бунт срещу руската отбранителна върхушка.

В изявление в платформата "Телеграм" Кадиров съобщи, че голяма група бивши бойци на "Вагнер" преминават интензивно обучение в неговите специални сили "Ахмат".

"Радвам се, че днес към редиците на прочутото подразделение ("Ахмат") се присъединиха бойци, които имат отличен боен опит и са се доказали като смели и ефикасни воини", заяви той. "Убеден съм, че в предстоящите сражения те ще оправдаят напълно репутацията си", добави чеченският лидер.

Той публикува видеозапис, в който на фона на енергична музика се виждат как войниците са в процес на бойна подготовка, като някои от тях са с отличителни знаци на "Вагнер" върху униформите си и с маски на лицата. Кадиров заяви, че ученията включват стрелба, полева медицина и обучение за снайперисти, картечари, сапьори и артилеристи.

Не е ясно обаче колко от участващите в ученията са бойци от "Вагнер" и дали някои от тях ще останат в специалните части на Кадиров след приключването на обучението.

След смъртта на Пригожин Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположенията, че той е бил убит по заповед на президента Владимир Путин, за да го накаже за опита за метеж през юни. Русия все още не е оповестила резултатите от разследването на фаталната самолетна катастрофа. Впоследствие Путин предприе действия за поставянето на бойците на "Вагнер" под контрола на Москва, нареждайки им да подпишат клетва за вярност, а Кремъл неведнъж заяви, че частната военна компания вече не съществува като юридическо лице.