Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи отново днес призив за промяна на ръководството в Армения, предаде Ройтерс. Той заяви това в реч на военен парад в Баку в чест на победата на Азербайджан във войната за Нагорни Карабах.

Ердоган, който предостави военна и дипломатическа подкрепа на Азербайджан във военния конфликт тази година, даде косвена подкрепа за противниците на арменския премиер Никол Пашинян, който е подложен на натиск в страната да подаде оставка заради сключеното от него споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Ние желаем арменският народ да се избави от бремето на лидери, които го утешават с лъжи от миналото и го държат в капана на бедността, каза Ердоган. Ако арменският народ си вземе поука от случилото се в Карабах, това ще е началото на нова ера, каза Ердоган.

Армения и Турция подписаха историческо споразумение през 2009 г. за възстановяване на двустранните отношения и отваряне на общата граница след столетие на вражда, произтичаща от масовото избиване на арменци в Османската империя в периода на Първата световна война. Но споразумението не бе ратифицирано и отношенията останаха обтегнати, припомня Ройтерс.

Ердоган отправи подобен призив за политическа промяна в Армения на 27 септември, когато започна продължилата шест седмици война в Нагорни Карабах. Боевете бяха прекратени миналия месец след разполагането на руски миротворци в съответствие със споразумение за примирие, което фиксира териториалните придобивки на Азербайджан, близък съюзник на Турция.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е населен и доскоро бе изцяло контролиран от етнически арменци, след най-тежките сражения в района от деветдесетте години.

Ердоган, който присъства на парада в Баку заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев, заяви, че сега е необходимо етническите арменски сили да бъдат подведени под отговорност за това, което той определи като техни военни престъпления и за разрушаване на села, градове и джамии.

Арменските сили отхвърлят подобни обвинения. Те посочват, че азербайджанските сили и чуждестранни наемници са тези, които са отговорни за мащабните разрушения на културни обекти и жестокостите. Баку отрича това.

На днешния парад хеликоптери с флаговете на Турция и Азербайджан летяха над Каспийско море. Освен това 3000 турски войници участваха в парада на основния площад в Баку.

Алиев засвидетелства признателност за подкрепата на Турция по време на войната.

Ердоган подкрепи нашата позиция, нашата справедлива кауза от самото начало... Участвайки в този парад на победата, ние отново показваме нашето единство не само на нашите собствени народи, но и на целия свят, заяви Алиев.