Ръководителят на британската агенция за киберразузнаване обвини Китай, че се опитва да "пренапише правилата на международната сигурност" и заяви, че Пекин използва икономическото си и технологично влияние, за да затяга контрола у дома и да упражнява контрол в чужбина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джереми Флеминг заяви, че въпреки войната, която бушува в Европа след нахлуването на Русия в Украйна, нарастващата мощ на Пекин е "въпросът в сферата на националната сигурност, който ще определи нашето бъдеще".

В реч пред мозъчния тръст Кралски институт на обединените служби Флеминг каза, че комунистическите власти в Пекин искат да "получат стратегическо предимство чрез оформяне на световните технологични екосистеми". "Когато става въпрос за технологии, политически мотивираните действия на китайската държава са все по-неотложен проблем, който трябва да признаем и да решим", заяви той. "Технологиите се превърнаха не само в област на възможности, конкуренция и сътрудничество, но и в бойно поле за контрол, за ценности и влияние", добави Флеминг.

Ръководителят на британската агенция за киберразузнаване заяви, че еднопартийната система в Пекин се стреми да контролира населението на Китай и разглежда другите държави "или като потенциални противници, или като потенциални държави-клиенти, които трябва да бъдат заплашвани, подкупвани или принуждавани".

Преди неговата реч китайски служител в Пекин заяви, че технологичното развитие на Китай е насочено към подобряване на живота на китайците и не представлява заплаха. "Тези твърдения нямат никаква фактическа основа", заяви говорителят на китайското външното министерство. "Придържането към линията за така наречената китайска заплаха и провокирането на конфронтация не е от полза за никого и в крайна сметка ще има обратно на желаното въздействие", добави той.