Две топлоелектроцентрали в район на украинската Донецка област, контролиран от руските сили, са били повредени при ракетно нападение на украинската армия, съобщиха днес назначените от Москва власти, предадоха световните агенции.

Първоначална информация показва, че ТЕЦ-овете в Зугрес и Новий свет са били ударени и има ранени сред хората, работещи там, обявиха властите в "Телеграм".

Изпод развалините на поразения при удара участък в Старобешевската електроцентрала в Новий свет, е било извадено и тялото на една жена.

Според ТАСС, която се позовава на длъжностни лица, при нападението е била използвана реактивна система за залпов огън. За момента няма коментар от украинска страна.

Киев никога не поема открито отговорност за нападения навътре в Русия или по контролирана от руснаците територия в Украйна.

Същевременно властите на контролираната от Русия Луганска област в Източна Украйна съобщиха, че газопровод в Луганск е експлодирал и това е било дело на саботьори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Взривът на място, където газопроводът преминава в района на река е станал причина за спиране на доставките за 13 315 души в девет града и села. В засегната зона температурите са мразовити

При взрива на газопровода, станал вчера, е избухнал и пожар, който е бил изгасен едва днес от пожарникарите.

Междувременно губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт обяви, че няколкостотин жители на областта са преминали обучение в лагер за подготовка на частната военна компания "Вагнер", за да могат в случай на нужда да защитават региона си.

Стотици хора преминаха курс тук и на обекти в нашия регион и ще могат да защитават родната си земя, а също така ще подкрепят и нашата армия в случай на необходимост, написа в канала си в Телеграм Старовойт.

Губернаторът съобщи, че и той лично, заедно със служители от областната администрация, е преминал през първата седмица на новата година курс на подготовка, воден от инструктори на "Вагнер".

Старовойт каза, че занятията се провеждат за хора, от които може да бъде сформиран мобилизационен резерв или да се включат в териториална отбрана.

В учебния център се отработва цял набор от бойни упражнения, а тренировката се доближава максимално до реалните условия, посочи Старовойт.

Руската инвазия е предизвикала най-голямата бежанска вълна от Втората световна война

Руската инвазия в Украйна е предизвикала най-голямата бежанска вълна от Втората световна война насам, заяви Катарина Лумп, представителка в Германия на Върховния комисариат за бежанците към ООН, предаде ДПА.

7,9 души са избягали от Украйна заради войната. А 5,9 милиона са вътрешно разселените. Това прави общо почти 14 милиона души, което е една трета от общото население на Украйна, възлизащо на 41 милиона души.

Лумп добави, че Германия е допринесла с над 500 милиона долара за подпомагане на бежанците и по този показател е на второ място след САЩ.