Това е първият напредък в борбата с тази болест от 70 г. и отваря път за изменение на досегашната медицинска практика, съобщи Франс прес, като се позовава на научен труд, представен на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, предаде БТА.

Изследването, проведено с участието на 790 мъже, които току-що са били диагностицирани с рак с метастази на тази жлеза, показва, че използването на химиотерапия, в комбинация със стандартна хормонална терапия, удължава живота на болните с около още година.

Макар и само хормоналната терапия да е ефикасна, туморът става в крайна сметка резистентен при повечето болни.

Химиотерапията се предприема най-вече когато болестта се обостри, въпреки хормоналната терапия.

В изследването на половината от участниците им е прилагана само хормонална терапия, а другата половина - комбинирана с химиотерапия.

Двадесет и девет месеца по-късно от първата група са починали 136 души, а от втората - 101.

За целия период на изследването се посочва, че при първата група средната продължителност на живота след началото на терапията е била 44 месеца, а при втората - 57,6 месеца.

Ракът на простатната жлеза е втората по честота причина за смърт от злокачествено заболяване сред мъжете у нас и продължава да държи третото място сред новодиагностицираните злокачествени тумори при силния пол, стана ясно миналата година.
По данни на Националния раков регистър за 2010 г. 10 073 българи се лекуват от това заболяване, всяка година се диагностицират малко над 1 700 нови случая.

Изследванията за рак на гърдата и на простатата вече са включени в задължителния преглед и са безплатни в България. Преди се правеха само по преценка на личния лекар.
На задължителните прегледи трябва да ходят всички жени между 50 и 69 г. и мъже над 50 години.

Преди дни стана ясно, че изследователи от университета на Тексас са открили протеин с ключова роля в разпространението на раковите клетки. Идентифицирането на протеина, наречен Aiolos, е от голямо значение, тъй като повечето смъртни случаи от рак се дължат на метастазите.

Постижението открива пътя към нови диагностични методи и потенциални терапевтични лекарства за спиране или забавяне на разпространението на рака.