Швейцарската дяснорадикална партия Демократичен съюз на центъра (ДСЦ) депозира днес 114 600 подписа във Федералното канцлерство в Берн, което е повече от изискваните по закон 100 000 подписа, за да инициира референдум по въпроса за ограничаване на миграцията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Така гражданите ще могат да се произнесат по текста, който предвижда прекратяване на споразумението за свободно движение на хора с ЕС. Според ДСЦ всички проблеми на малката алпийска страна се дължат на "неконтролираната" миграция.

Предстоящият референдум е силен сигнал в разгара на преговорите за по-тесни връзки между Швейцария и ЕС, на които ДСЦ категорично се противопоставя.

Референдумът предлага изменение на конституцията, в която да се запише, че "до 2050 г. населението на Швейцария с постоянно местожителство не трябва да надвишава 10 милиона души".

"Ако до 2050 г. броят на населението с постоянно местожителство в Швейцария надхвърли 9,5 милиона души", правителството и парламентът "ще предприемат мерки, по-специално по отношение на убежището и събирането на семейства, за да гарантират спазването на определен лимит".

За ДСЦ, която още повече затвърди позицията си на най-голямата партия в страната на парламентарните избори през октомври, определението за население с постоянно местожителство е доста тясно: швейцарски граждани, които живеят в страната, и чужденци, които имат разрешение за пребиваване от поне една година или които са пребивавали в Швейцария поне 12 месеца.

Ако до 2050 г. населението в страната надхвърли 9,5 милиона души, партията предлага "хората, приети временно, да не могат повече да получават разрешение за заселване, нито да бъдат натурализирани", а "събирането на семейства също да бъде ограничено".

Ако конституционните промени бъдат приети, Швейцария също така ще трябва да въведе клаузи за изключение или защита в международните споразумения, към които се присъединява, ако те допринасят за демографския растеж, посочва АФП.