Много е важно час по-скоро да бъдат привлечени сериозните средства по Плана за възстановяване и устойчивост и да бъдат разработени механизми за тяхното ефективно таргетиране в най-важните области. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Големият проблем на България не е толкова много в коефициента на плодовитост и в параметрите на застаряването, защото те се вписват в общите европейски рамки. Нашият голям проблем е миграцията, защото всяка година страната напускат млади хора. Тук трябва да бъдат насочени усилията ни, коментира Радев.

Според него върховенството на правото може да помогне за решаването на проблема. Където има върховенство на правото, корупцията е задушена. Бедността и неравенствата намаляват, а собствеността е защитена. Има устойчивост на инвестициите, образованието и здравеопазването са качествени и достъпни, каза държавният глава.

По думите му форумът неслучайно се провежда в Унгария, защото със своята дългогодишна последователна политика за подкрепа на семействата страната постигна осезаеми резултати в повишаването на раждаемостта. Според Радев в България също се засилват мерките за повишаване на раждаемостта и намаляване на смъртността, но не в такъв обем както в Унгария.

Какво каза Радев по време на Срещата на върха по демографските въпроси

Снимка: БТА

В своето изказване по време на днешната конференция Румен Радев разказа, че много младежи от България, с които е говорил, са му казали, че искат кариера в чужбина, защото искат да живеят в уредено общество, където са ясни задълженията и законите, ефективна е съдебната власт, а не само заради по-високото заплащане, предаде БТА.

Според държавния глава е важно да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и произвеждат.

Не може да говорим за проблемите на семействата, ако ги отдалечим от глобалната перспектива. Има два противоположни процеса в света - от една страна има демографски растеж с огромни числа на раждаемост, много младежи в неразвитите страни, но в развитите това число намалява, коментира той. По думите му Европа минава през безпрецедентна промяна, която поставя под предизвикателство нашата система.

В България населението е много застаряващо и броят му намалява. С 850 000 души или 12% намаля българското население. Броят на децата до 17 години е само 19% от обществото, посочи Радев, като отдаде демографския спад на миграцията. 

"Докато в повечето европейски държави не само, че нямат емигриращи, но при тях идват мигрантски вълни, от България постоянно се извличат най-добрите ни умове", коментира държавният глава. Голям процент от най-учените ни хора напускат страната ни, което е двойна загуба за държавата, защото инвестира в тях, а те напускат страната, когато дойде времето да върнат инвестицията, посочи Радев. По думите му от тази гледна точка България функционира като донор за останалите европейски държави. 

Качественото образование и здравеопазване е много важно, за да бъдат задържани младите в България, смята президентът. Много е важно да могат да бъдат предложени и добри заплати, каза още той. Държавният глава отбеляза, че корупцията също е голям проблем. Според него всеки един гражданин трябва да усеща закрилата на правителството. 

Румен Радев разказа, че много младежи от България, с които е говорил, са му казали, че искат кариера в чужбина, защото искат да живеят в уредено общество, където са ясни задълженията и законите, ефективна е съдебната власт, а не само заради по-високото заплащане. 

Въпреки че има много проблеми, ще бъдат обърнати негативните тенденции с устойчиви инвестиции, високи технологии и комуникации, и по този начин все повече млади хора ще се върнат в България, смята държавният глава. Според него България ще бъде в състояние да преодолее демографската криза.