Руският президент Владимир Путин засега не е давал нареждане да се подготви нов пакет ответни мерки, след като Вашингтон анонсира нови санкции заради предполагаемото участие на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Имаше информация, че пакетът се готви или вече е подготвен, но те засега не са наложени. Без точна информация какви поредни рестрикции е измислил Вашингтон би било некоректно да се говори за някакви отговори", добави той.

Говорителят на Путин припомни, че в подобни ситуации най-често "основополагащ е принципът за взаимност, за огледален подход".

Още миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще разглежда като обявяване на икономическа война евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага.

Евентуалната втора вълна от санкции, наречена "драконовска" от представител на САЩ, може да включи затваряне на американските летища за руски авиокомпании и дори преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Руският в. "Комерсант" пък публикува текст, представен като проект за санкции от страна на САЩ, който предвижда по-специално разследване на предполагаемото лично богатство на президента Владимир Путин и забранява американски граждани да купуват облигации от руския суверенен дълг.