Руският президент Владимир Путин изрази днес оптимизъм за хода на т. нар. специална военна операция в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Динамиката е положителна. Всичко се развива в рамките на плана на министерството на отбраната и генералния щаб", каза Путин в интервю за държавната телевизия "Русия-1".

Руският президент изрази надежда след предполагаемото превземане на Соледар "нашите бойци да ни зарадват още не един път със своите резултати (на бойното поле)".

Сведенията за контрола над този град в Донецка област, Източна Украйна, остават противоречиви. Русия обяви, че го е превзела, но Украйна твърди, че съпротивата продължава, информира БТА.

Путин определи руската икономика, на която Западът наложи редица санкции след инвазията в Украйна, като стабилна.

"Ситуацията в икономиката е стабилна. Нещо повече - тя е много по-добра от очакваното от противниците ни, но дори и от нашите прогнози", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент подчерта, че безработицата в Русия се намира на историческото си дъно, а тя е един от главните макроикономически показатели.

"Инфлацията е по-ниска от очакваната и има тенденция още да намалява", добави той.

Путин прогнозира още, че от сегашните 11,9% инфлацията ще спадне до около 5%.

"А това е много важен показател, за да бъде обезпечен достоен стандарт на живот за хората и да се обезпечат реалните им доходи", смята руският лидер. Путин изреди още, че са в подем промишленото производство, селското стопанство и строителството.