Президентът на Русия Владимир Путин се срещна днес с майки на войници, които воюват в Украйна, и ги увери, че той и цялото ръководство на страната споделят тяхната болка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Седнал с група жени около маса с чай, сладкиши и купи с пресни плодове, той каза: "Ние разбираме, че нищо не може да замени изгубения син на една майка. [. . .] Споделяме тази болка". Докато говореше президентът дишаше тежко и често прочистваше гърлото си. Майките слушаха думите на Путин, но техните изказвания не бяха включени в излъчения по телевизията репортаж от срещата.

Путин каза, че не съжалява, че започнал "специалната военна операция", както нарича войната срещу Украйна, и я мотивира с "арогантната хегемония на Запада през унизителните за Русия десетилетия след разпадането на СССР през 1991 г." По думите на руския президент Украйна и Западът нямат оправдание за започнатата от тях война на окупация в имперски стил. Той прикани майките да не вярват на всичко, което виждат по телевизията или четат в интернет, защото там се разпространява много невярна информация и лъжи за събитията в Украйна, предаде Ройтерс.

ТАСС разпространи предварително изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че на срещата са поканени 17 майки, чиито синове са мобилизирани, доброволци, войници по договор или кадрови военни. По думите му повод за срещата е Денят на майката, който в Русия се отбелязва в последната неделя на ноември.

Според ТАСС Путин е казал на майките, че техните синове са герои и самите те "чувстват и разбират това". Той бил разговарял лично по телефона с някои войници и бил удивен от тяхното "настроение и отношение" към мисията им.