Руският президент Владимир Путин ще получи "Златна палма" - награда, давана от ASSISI PAX International за принос към мира, пише полският вестник Gazeta Wyborcza. Авторът Томаш Белецкий се позовава на източници от Ватикана и недоумява как такава награда ще бъде връчена на човек, който поддържа режима на Башар Асад в Сирия. Според него е възможно Путин при посещението си в Рим дори да се срещне с папа Франциск.

"Златната палма" се връчва от ASSISI PAX International - организация, следваща принципите на свети Франциск. Наградата е учредена през 80-те години на ХХ век, а нейни носители в миналото са били единственият президент на СССР Михаил Горбачов и президентът на САЩ Роналд Рейгън,както и папа Бенедикт ХVI.

Според източниците на Gazeta Wyborcza наградата е консултирана с Ватикана, а Путин се е съгласил да пристигне в Италия за получаването ѝ. Белецкий пише, позовавайки се на анонимни източници, че той ще бъде придружаван от високопоставен представител на Руската православна църква, най-вероятно патриарх Кирил. В такъв случай в Асизи, където е предвидена церемонията, ще пристигне и папа Франциск, смята журналистът. Той добавя, че информацията е потвърдена от италианския вестник La Stampa.

Пиетро Матарези от ASSISI PAX International, отговарящ за международните отношения, не е потвърдил новината, но е коментирал, че се надява носител на наградата да е Путин.

Отличието обикновено се връчва през юни, но ако го получи Путин, това вероятно ще стане през октомври, пише още Gazeta Wyborcza.

В коментар Белецкий пише, че решението на ASSISI PAX International буди недоумение, тъй като Путин е косвено отговорен за газовата атака в сирийския град Дума, поддържа сепаратистите в Донбас, анексира Крим и е обвиняван за покушението срещу бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал.