Руският президент Владимир Путин се срещна днес с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей след тристранната среща с Турция за сирийския конфликт.

Срещата се фокусира върху назряващата военна операция в сирийската провинция Идлиб, последния бастион на опозицията срещу президента Башар ал Асад, чиито съюзници са Русия и Иран, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Иран и Русия могат да работят заедно, за да възпрат Америка, заяви аятолахът по време на срещата с Путин, допълни иранската агенция Фарс нюз.

"Един от въпросите, по които двете страни могат да сътрудничат, е този за възпиране на Америка", каза Али Хаменей и предупреди, че "Америка е опасност за човечеството".

По-рано президентите на Турция, Иран и Русия - Реджеп Тайип Ердоган, Хасан Роухани и Владимир Путин, събрали се в Техеран за среща на високо равнище, посветена на Сирия, излязоха с общо заявление, в което потвърдиха, че страните им имат намерение да продължат своето сътрудничество до пълното изтребване на терористичните групи в арабската държава.

"Страните потвърждават намерението си да продължат сътрудничеството помежду си, за да може да елиминират "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и другите групи и лица, които са определени за терористи от Съвета за сигурност на ООН", пише в официално заявление.

Те също така заявиха, че са ангажирани за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия, както и към принципите и целите на ООН.