Руският президент Владимир Путин ще посети утре Киргизстан, съобщи президентската канцелария на централноазитаската държава, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това ще бъде първото пътуване в чужбина на руския лидер, за което има информация, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за неговия арест.

Путин рядко е пътувал в чужбина от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и не се знае да е напускал Русия, откакто МНС издаде през март заповед за неговия арест по подозрения в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, пропомня БТА. Кремъл отрича тези обвинения.

"По покана на президента на Република Киргизстан, Садир Жапаров, на 12 октомври тази година, президентът на Руската федерация, Владимир Путин, ще пристигне на официална визита в страната", посочи в изявление на сайта си президентската канцелария на Киргизстан.

Путин се съгласи през май по време на разговори с Жапаров да посети Киргизстан, но от Кремъл все още няма официално потвърждение, че руският лидер ще пътува за Бишкек утре.

Руският президент се очаква да пътува до Китай следващата седмица за участие в Третата среща на върха по инициативата "Един пояс, един път". Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, който беше създаден за преследване на военни престъпления, посочва Ройтерс.

Москва отрича обвиненията на МНС, а Кремъл твърди, че заповедта за арест е доказателство за враждебността на Запада към Русия, която образува наказателно дело срещу прокурора и съдиите от МНС, които издадоха заповедта.