Унгарският министър-председател Виктор Орбан е единственият лидер на страна от Европейския съюз, получил поздравления по случай настъпващата Нова година и Рождество Христово от руския президент Владимир Путин.

Честитките към чуждестранните лидери от държавния глава на Руската Федерация бяха публикувани на сайта на Кремъл. 

"Въпреки сложната международна обстановка отношенията между страните ни запазват положителна тенденция", пише Владимир Путин и потвърждава намерението си да продължи съвместната работа с Будапеща по актуални въпроси от двустранния дневен ред.

В поздравителния си адрес до сръбския си колега Александър Вучич, Путин обръща внимание, че отношенията между Русия и Сърбия през изминаващата година са продължили да се развиват на принципа на стратегическото партньорство, и определя народите на двете страни като братски.

"Задълбочиха се доверието, политическият диалог и координацията на усилията в международните и регионалните въпроси, което е особено необходимо в настоящата трудна геополитическа ситуация. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да изградим конструктивно и многостранно двустранно сътрудничество в полза на братските народи на Русия и Сърбия", подчертава в посланието си президентът на Русия.

Поздравление е получил и беларуският лидер Александър Лукашенко. В посланието Владимир Путин подчертава, че "благодарение на тясното съюзническо сътрудничество" Москва и Минск "с чест са издържали на трудностите и изпитанията", ефективно са устояли на безпрецедентния политически и санкционен натиск и са изградили здрава защита на западните граници на Съюзната държава.

Държавният глава на Русия отправи най-искрени поздравления за Новата година и предстоящия Пролетен празник и към президента на Китай Си Дзинпин. В посланието си Владимир Путин заяви, че през изминалата година всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай продължава да се укрепва, демонстрира висока динамика и устойчивост на външни предизвикателства: поддържа се съдържателен политически диалог, двустранната търговия е достигнала рекордни нива , изпълнението на големи трансгранични инфраструктурни проекти е завършено, включително изграждането на автомобилни и железопътни мостове през Амур.

Владимир Путин изрази увереност, че чрез съвместни усилия ще бъде възможно да се изведе сътрудничеството между страните на ново, още по-високо ниво в полза на руския и китайския народ, както и в интерес на укрепването на стабилността и сигурността в региона и света.

В поздравление до азербайджанския президент Илхам Алиев руският лидер е отбелязал, че техните страни през отиващата си година са издигнали отношенията си на ново - съюзническо равнище.

В послание до ръководството на Армения Путин е нарекъл изминаващата година "юбилейна" и е казал, че Москва и Ереван "са успели да запазят стратегическата насоченост на двустранното съюзничество".

Тази година Путин не е изпратил празнични поздравления на западни лидери, въпреки че в миналото е поздравявал ръководителите на САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и други страни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент няма да поздрави за Нова година американския си колега Джо Байдън и лидерите на други неприятелски държави, както и те не го поздравяват.

В тазгодишния списък с изпратени от Путин поздравления, публикуван от Кремъл, не фигурират ръководители на международни организации. От списъка с бивши държавни лидери, които Путин традиционно поздравява, липсват бившият канцлер на Германия Ангела Меркел, бившият президент на Франция Никола Саркози и бившият премиер на Италия Романо Проди, но присъстват бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони. Папа Франциск сега не е получил поздравление от руския президент за разлика от миналата година.

Путин е поздравил приключващия управлението си бразилски президент Жаир Болсонаро, както и лидерите на други страни от Южна Америка, сред които Венецуела, Куба, Никарагуа и Боливия.

Поздравления от руския президент са получили също така азиатски лидери, включително индийският министър-председател Нарендра Моди. От близкоизточните лидери Путин е поздравил президентите на Сирия и Турция - Башар Асад и Реджеп Тайип Ердоган. В информацията на Кремъл не фигурира израелското ръководство, на което Путин по традиция изпраща новогодишно поздравление, но премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е получил вчера поздравителна телеграма от руския президент, посочва ТАСС.