Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон, който позволява мобилизирането на осъждани граждани, включително за определени тежки престъпления. Изключение правят лицата, осъдени за педофилия, държавна измяна, шпионаж, завземане на властта, терористичен акт (включително международен), вземане на заложници, участие в незаконно въоръжено формирование, отвличане на самолет, незаконно боравене с ядрени материали или кражба на такива, подбуждане към омраза и нападение срещу лица под международна закрила.

Законът за мобилизацията също така беше изменен, - цивилните лица, които изпълняват алтернативна гражданска служба в руските въоръжени сили, ще продължат да изпълняват алтернативна служба, ако бъде обявена мобилизация.

Междувременно Путин поднесе цветя на паметника на Минин и Пожарски на Червения площад (днес в Русия е ден на народното единство) и общува с младежи от доброволчески организации.

Руският държавен глава заяви заяви, че в рамките на частичната мобилизация в Русия са мобилизирани 318 000 души (а не 300 000, както беше планирано първоначално). От тях 49 хил. вече са в Украйна. Той обясни увеличението с 18 хил. души спрямо първоначално обявения брой с факта, че "идват доброволци". Според него броят на доброволците "не намалява".

Путин също така заяви, че снощи е обсъдил "въпросите за възстановяването на Донбас", включително Мариупол, като го нарече "древен руски град" и заяви, че "има върху какво да се работи там".

Руският президент смята, че е изключително важно да се възстановят музеите и историческите паметници в Донбас и Мариупол. "Предметите на материалната култура, които потвърждават целия ход на историческите събития, които са свързани с тази земя, с тези хора, най-вече... Те са много важни, за да могат хората, които са живели 30 години в условията на безумна, абсолютно идиотска националистическа пропаганда, за да могат и младите хора, които са израснали в условията на тази пропаганда, да разберат, че това, което правят, позицията, която заемат днес, е абсолютно правилна и се основава на историческата традиция на техните предци."

"Трябва да се възстановят жилищата, социалната инфраструктура, детските градини, библиотеките, театрите и т.н., както и музеите", каза той.

Путин заяви, че руските власти работят за "опростяване на процедурите за възстановяване на документите на бежанците". Той каза също, че в Европа бежанците "ходят по ресторанти и искат отстъпки", докато в Русия "бежанците молят да ги вземат на работа".

Освен това Путин призова за "извеждане" на цивилните граждани от Херсон. "Сега, разбира се, тези, които живеят в Херсон, трябва да бъдат извадени от зоната на най-опасните действия, защото цивилното население не трябва да страда от обстрелите, от настъпление, контранастъпление и всичко друго, свързано с бойните действия", каза Путин.

На 22 октомври назначената от Русия "гражданско-военна администрация" на Херсон призова жителите на града "незабавно да напуснат града" и да се преместят на левия бряг на река Днепър. Според тях не е безопасно да останат в Херсон заради евентуални обстрели от страна на украинската армия. Не е известно точно колко души вече са напуснали града и къде са отишли.

Още на 28 октомври руските власти в Херсон съобщиха, че евакуацията е приключила и че 70 000 души са напуснали града, в който според тях живеят 100 000 души.