Външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И, които разговаряха в понеделник в Сочи, бяха приети от руския президент Владимир Путин в резиденцията му "Бочаров ручей", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

С Путин двамата министри обсъдиха подготовката за предстоящото държавно посещение на китайския президент Си Цзинпин в Русия. Очаква се той да участва в Петербургския международен икономически форум на 6-8 юни.

По-рано Лавров и Ван И дадоха съвместна пресконференция, на която съобщиха, че са обсъдили перспективата за формиране на голямо евразийско партньорство, текущата ситуация на Корейския полуостров, пътищата за уреждане на ситуацията във Венецуела и др.

Руският външен министър заяви, че за възстановяването на атмосферата на доверие на Корейския полуостров и продължаването на процеса на ядрено разоръжаване е нужно да бъдат изработени гаранции за сигурност на Пхенян. Двамата министри потвърдиха готовността си да се включат в такъв процес. Лавров не изключи възможността за провеждане на консултации между Русия, Китай и САЩ по въпроса за стабилизацията на Корейския полуостров.

Лавров каза на пресконференцията, че в момента не се водят никакви преговори за включването на Пекин в диалога между Москва и Вашингтон за съкращаването на ядрените въоръжения и призова американските си колеги да обсъдят подобни инициативи направо с партньорите си от Китай. Ван И обаче заяви, че Пекин не е заинтересован от участие в преговорите между Москва и Вашингтон по ядреното разоръжаване, защото "ядреният арсенал на Китай се задържа постоянно на минимално равнище, което отговаря на интересите на отбранителната политика (на страната)".

Двамата министри се изказаха за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и определиха едностранните действия на САЩ като нелегитимни.

В коментар за увеличаването на американските митнически ставки за китайските стоки и ответните китайски мерки, Ван И призова американските си колеги да не прехвърлят отговорността на другите и изрази надежда, че на двете страни "ще достигне мъдрост при разрешаването на проблемите за сключването на взаимноизгодно споразумение". Той подчерта, че при преговорите с която и да било държава неговата страна "ще защитава твърдо суверенитета си и интересите на своя народ".

От своя страна руският външен министър заяви, че опитите да бъдат заобикаляни правилата на Световната търговска организация са неприемливи.