Президентът на Русия Владимир Путин предупреди днес, че има голям риск от разпадане на международната система за контрол върху ядрените оръжия, предадоха осведомителните агенции.

На среща с ръководители на световни новинарски агенции, състояла се в кулоарите на инвестиционния форум в Санкт Петербург, той заяви, че преговорите с Вашингтон за удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите въоръжения (Нов СТАРТ) още не са почнали. Путин обвини американската страна, че бави началото на преговорите за договора, но отбеляза, че последните му телефонни разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп вдъхват оптимизъм. Руският президент разкритикува САЩ за оттеглянето им от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и отхвърли твърденията на Вашингтон, че Москва нарушава този договор, подписан още през 1987 г.

Нов СТАРТ е подписан през 2010 г. от тогавашните президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев. Договорът, чийто срок изтича през 2021 г., ограничава двете страни да притежават по не повече от 1550 дислоцирани ядрени бойни глави и 700 дислоцирани ракети и стратегически бомбардировачи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пред шефовете на чуждестранните медии Владимир Путин обясни, че е приел със спокойствие факта, че не бил поканен на тържествата по случа 75-годишнината от десанта в Нормандия през Втората световна война. На въпрос по темата той отвърна с реторичен въпрос защо е трябвало непременно да бъде поканен и подчерта: "Имам си достатъчно много работа", съобщи ТАСС.

Путин изтъкна, че е важно да се съхранява историческата памет за войните и нацизма и се възмути, че в редица столици из Източна Европа, в Украйна и балтийските държави "се разхождат хора със свастики".

Президентът на Русия декларира, че неговата страна няма намерение да се намесва във вътрешната политика на САЩ. Без да посочва имена, той заяви, че някои държави не желаят да бъдат изработени общи правила за ненамеса в чужди работи, за да могат сами да прибягват до такива действия. Путин даде Либия и Ирак като пример за негативните последствия от външна военна намеса. По думите му никой от съюзниците на САЩ не е привърженик на военната намеса в друга страна и даже съседите на Венецуела, които осъждат режима на Николас Мадуро, са против военната намеса там, съобщи ТАСС.

Владимир Путин предупреди, че евентуална военна намеса на САЩ във Венецуела ще има катастрофални последици. Той обясни, че присъствието на руски военни експерти в латиноамериканската страна е да обслужват доставеното руско въоръжение, което са задължени да правят по договор. Путин декларира, че Русия няма намерения да изгражда своя военна база във Венецуела, предаде Ройтерс.