Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин поздрави православните християни и всички руснаци, които празнуват Коледа по стария календар, предаде TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.

Путин отбеляза, че Коледа носи на хората радост и надежда, обединява ги около духовни, морални ценности, около традиции и благотворителност. Руският президент припомни, че народните и семейните обичаи, предавани от поколение на поколение, са свързани с пожеланията за искрена вяра в добрите промени и в изпълнението на съкровените желания.

Путин добави, че "Руската православна църква играе голяма и другите християнски деноминации играят положителна роля в живота на нашата страна, грижат се за социалната хармония, укрепват институцията на семейството, обучават младите хора". Те "правят много за решаването на най-наболелите социални проблеми, хармонизират междуетническия и междурелигиозен диалог".

Той пожела на православните християни, на всички граждани на Русия, празнуващи Коледа, здраве, успех и просперитет.

Руският президент присъства на среднощна рождественска литургия в Спасо-Преображенската катедрала в Санкт Петербург. Премиерът Дмитрий Медведев и съпругата му Светлана присъстваха на литургия в храма Христос Спасител в Москва.

"Рождество Христово е хубав повод да се подари любов, грижа и внимание на заобикалящите ни хора", заяви патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил в обръщение по повод празника. "Даже малките дела допринасят този свят да стане по-добър и по-светъл", допълни патриархът и каза, че това е по силите на всеки, защото "Бог е с нас".

В православните страни, които спазват Юлианския календар (наричан още "стар стил"), на 7 януари е Коледа. Това са Руската православна църква, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора. В Сърбия, Черна гора, Македония, в Северно Косово и Република Сръбска в Босна и Херцеговина снощи празнуваха Бъдни вечер. У нас се отбелязва Коледа на 25 декември по Григорианския и новоюлианския календар.