Президентът на Русия Владимир Путин проведе първи телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган след неговото преизбиране на президентския пост, предадоха световните агенции.

Путин поздрави горещо Ердоган за победата на втория тур на президентските избори в Турция и заяви, че това създава перспективи за засилване на връзките между Москва и Анкара.

"Подкрепата, изразена от турския народ на своя лидер, създава допълнителни перспективи за развитието на практическо двустранно сътрудничество в различни области", заяви Путин на Ердоган, цитиран от БТА.

Междувременно Кремъл обяви днес, че има "много амбициозни" цели за реализиране заедно с Турция, предават турските медии.

Има много силен импулс за реализирането на съвместни проекти между Москва и Анкара и се надяваме, че този импулс ще се запази, целите са много, много амбициозни, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който говори ден след състоялия се втори тур на президентските избори в Турция, спечелени отново от държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Песков посочи още, че се планира телефонен разговор и лична среща между лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, но те все още не са насрочени, информира в. "Миллиет".

В момента планираният телефонен разговор не е включен в графика ни. Разбира се, можем да кажем със сигурност, че такъв разговор ще се състои в най-скоро време, добави говорителят на Кремъл, цитиран от БТА.

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва се стреми да реализира всички икономически проекти с Анкара, които имат стратегически характер и остават важен елемент от сигурността на региона, информира агенция ТАСС.

Той заяви, че Русия и Турция ще продължат политическия диалог.

Ние ще продължим сътрудничеството си с Турция. Стремим се да реализираме всички икономически проекти, които имат стратегически характер. Те са взаимноизгодни, те са важен елемент от регионалната сигурност. Политическият диалог ще продължи. Естествено, има и други важни сфери на сътрудничество като туризма, културните връзки и много, много други, каза той.

Турският президент заяви броени часове след изборната си победа, че е решен да осъществи проекта за газов хъб в страната.

Руският президент Владимир Путин предложи през октомври м. г. Турция да стане център за газови доставки.

Шолц покани Ердоган да посети Германия

Германският канцлер Олаф Шолц покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който вчера бе преизбран на президентския пост, да посети Германия, предадоха световните агенции.

Поканата е била отправена в телефонен разговор между двамата, като целта е била да се даде нов тласък на сътрудничеството между двете страни, добавя БТА.

Германия и Турция, и двете членки на НАТО, искат да се захванат с въпроса за сътрудничеството между двете им правителства с нов устрем и да постигнат съгласие по общи приоритети на ранен етап, заяви говорител на Шолц и допълни, че с тази цел Ердоган е бил поканен на посещение в Германия. Говорителят не уточни датата, на която ще бъде осъществена тази визита.