Полско-литовско-украинската военна част се планира да бъде използвана за окупиране на териториите на Западна Украйна. Ако поляците влязат в Лвов, те ще останат там, каза руският президент Владимир Путин на оперативно съвещание със Съвета за сигурност.

В изказването си той конкретно визира Полша и полските лидери, които разчитали, под чадъра на Северноатлантическия алианс да сформират коалиция, която да се намеси в конфликта с Украйна и да "откъсне по тлъсто парче" и да си върнат това, което те считат за свои исторически територии в настоящата Западна Украйна.

И предупреди, че Русия ще отговори на всяка една агресия срещу Беларус с всички средства, с които разполага, както и ще има отговор на плановете за окупация на Западна Украйна".

Путин заяви това след като ръководителят на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин докладва, че Полша може да въведе контрол в западните територии на Украйна, като разположи свои войски там. Наришкин се позовава на информацията, с която разполага СВР, че "официална Варшава постепенно стига до разбирането, че никаква западна помощ за Киев не е в състояние да подкрепи Украйна за целите, които бяха включени в тази помощ". "Нещо повече, идва осъзнаването, че въпросът за поражението на Украйна е само въпрос на време", добави той.

"Не мога да не коментирам току-що казаното и съобщенията, които се появиха в пресата за планове за създаване на някакво така наречено полско-литовско-украинско формирование. Тоест не става дума за някакво струпване на наемници - има ги достатъчно и те се унищожават, а за редовно, добре сплотено, оборудвано военно формирование, което се планира да се използва за операции на територията на Украйна", каза Путин.

"Включително за уж гарантиране на сигурността на съвременна Западна Украйна, но всъщност, ако наричате нещата с истинските им имена, за последваща окупация на тези територии. В крайна сметка перспективата е очевидна - ако полски части влязат например в Лвов или други територии на Украйна, те ще останат там. И ще останат завинаги", посочи руският президент.Конкретно в изказването си Путин засегна Полша и полските лидери, които разчитали, под чадъра на Северноатлантическия алианс да сформират коалиция, която да се намеси в конфликта с Украйна и да "откъсне по тлъсто парче" и да си върнат това, което те считат за свои исторически територии в настоящата Западна Украйна.

Урок по история за Полша

Според Путин "в това няма да има нищо ново". Той припомни, че след поражението на Германия и нейните съюзници в резултат на Първата световна война полските части са окупирали Лвов и околните земи, които тогава принадлежат на Австро-Унгария.

"Полша, подстрекавана от Запада, се възползва от трагедията на Гражданската война в Русия, анексира някои от историческите руски провинции. Нашата страна, която тогава беше в трудна ситуация, беше принудена да подпише Рижкия договор през 1921 г. и фактически да признае отхвърлянето на нейните територии", каза Путин.

И продължи, че освен това още преди 1920 г. Полша завладява част от Литва - района на Вилна, който включва съвременния Вилнюс.

"Изглежда, че заедно с литовците те се бориха срещу така наречения руски империализъм, но щом се появи възможност, те веднага "отрязаха" парче земя от своите съседи", отбеляза руският президент.

Също така, припомни той, "Полша също участва в разделянето на Чехословакия в резултат на Мюнхенското споразумение с Хитлер през 1938 г.", като напълно окупира Цешинска Силезия.

"През 20-30-те години на миналия век в т. нар. Източни кръстове на Полша - а това е територията на Западна Украйна, Западна Беларус и част от Литва - беше извършена жестока полонизация (придобиването или налагането на елементи на полската култура -  б. р.) и асимилация на местните жители, бяха потиснати националните култури и православието", каза Путин.

Той припомни как "в резултат на това е приключила такава агресивна политика за Полша" - загубата на независимост и държавност през 1939 г., които по-късно са възстановени "до голяма степен благодарение на Съветския съюз". Освен това, продължи президентът на Руската федерация, "западните територии на днешна Полша са подаръкът на Сталин за поляците".

"Нима нашите приятели във Варшава забравиха за това? Ние ще ви го припомним", добави руският лидер.

И предупреди, че Русия ще отговори на всяка една агресия срещу Беларус с всички средства, с които разполага, както и че ще има отговор на плановете за окупация на Западна Украйна. Изявлението си Путин прави на оперативно заседание на Съвета по сигурност на Руската федерация.